Opgekropte boosheid moet er uit

Datum:
  • dinsdag 5 november 2013
  • in
  • Categorie:
  • 5-11-2013 Haarlem -  Ik wil er van af zijn. lk heb het helemaal gehad'
     Roel van Leeuwen 

    Drieenhalf jaar na de start van het strafrechtelijk onderzoek tegen hem, kreeg Ton Hooijmaijers — de van corruptie verdachte oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland — eindelijk de kans om zich te verdedigen voor de rechter. Het was alsof alle opgekropte boosheid er in den keer uit moest.

    De rechters moesten gisteren alle moeite doen om vragen te kunnen stellen aan Hooijmaijers. Keer op keer nam de getergde oud-politicus het woord. En als een VVD-bestuurder die hinderlijke vragen van linkse politici moet beantwoorden, corrigeerde hij de rechters en probeerde hij gehakt te maken van de zaak die tegen hem is opgebouwd.

    Zo zouden getuigenverklaringen tegen hem 'gekleurd' zijn, door de publiciteit rond zijn persoon en doordat sommige getuigen zo vaak verhoord zouden zijn dat ze door justitie 'geholpen' zijn bij hun verhaal. „Het is een kerstboom die ze proberen op te tuigen", brieste hij. Hooijmaijers wordt er van verdacht zich te hebben laten omkopen door een tiental bedrijven (voor een bedrag van circa drie ton), Bovendien wordt hij beticht van valsheid in geschrifte en witwassen.

    De zaak tegen hem was opgebonwd rond de periode dat hij gedeputeerde was (2005-2009), maar het openbaar ministerie (OM) maakte gisteren bekend hem nu ook te vervolgen voor zijn handel en wandel in 2004. Hij was toen Statenlid.

    De tenlastelegging werd gewijzigd omdat Hooijmaljers in zijn verdediging over de bedragen die hij na 2005 ontving steeds aangaf dat het ging om betalingen voor geleverd advieswerk in de periode voordat hij gedeputeerde was.

    Verzet van Hooijmaijers' .advocaat Frits Schneider tegen de konijn uit de hoge hoed van het OM haalde niets uit.

    Campagnes

    Tijdens de zitting ontkende Hooijrnaijers — wiens vrouw als medeplichtige ook terechtstaat — niet dat hij als gedeputeerde geld had bijverdiend. Volgens hem ging het om advieswerk voor zaken die buiten de bevoegdheden van de provincie vielen en dus legaal zouden zijn. „Ook als gedeputeerde mag je bijverdienen." Het verdiende geld was bestemd voor zijn verkiezingscampagnes. „De partij heeft voor dat soort dingen geen geld."

    Wel ontkende Hooijmaijers in alle toonaarden schuldig te zijn aan datgene waarvan hij wordt verdacht. De bewering dat hij bijvoorbeeld tegen een beloning een grondtransactie bij Schiphol probeerde te regelen, wees hij van de hand. Ook weersprak hij de beschuldiging dat hij geld zou hebben aangenomen om Fortis de nieuwe huisbankier van de provincie te laten worden. „Ik heb banken tegen elkaarlaten opbieden en niet zo'n beetje ook." „Corruptie en criminaliteit zijn mij vreemd. Als ik schuldig zou zijn dan zou u me moeten opsluiten en de sleutels weggooien", zei Hooijmailers die toegaf altijd 'een grote bek' te hebben gehad. „En dan maak je niet alleen vrienden."

    De zitting gaat vandaag verder.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten