OM ontkent gesjoemel met onderzoek Hooijmaijers

Datum:
  • dinsdag 19 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat er is gesjoemeld in het onderzoek naar oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.
    Ook verzette het OM zich voor de rechtbank in Haarlem met klem tegen de suggestie dat sprake zou zijn van een politiek proces.
    Hooijmaijers’ advocaat Frits Schneider vroeg de rechtbank dinsdagochtend het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen de voormalig provinciebestuurder, tegen wie maandag vier jaar celstraf werd geëist. Hij zei dinsdag dat het OM in het onderzoek naar Hooijmaijers informatie heeft gemanipuleerd en dat daardoor geen sprake is van een eerlijk proces. Volgens de raadsman is er sprake van „ernstig vormverzuim”. Als de rechtbank zijn verzoek het OM niet-ontvankelijk te verklaren niet volgt, dan vindt hij dat in elk geval alle bewijs moet worden uitgesloten.
    Ook suggereerde Schneider een politieke samenzwering die is terug te voeren naar de periode van de Landsbanki-affaire. Onder regie van Hooijmaijers besloot de provincie Noord-Holland in 2009 ondanks een verbod daartoe van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos buiten het Rijk om 78 miljoen euro terug terug te halen van de omgevallen IJslandse bank. Zowel vanuit Den Haag als De Nederlandsche Bank zou destijds grote druk op Hooijmaijers zijn uitgeoefend dit niet te doen, aldus Schneider.
    De officier van justitie noemde het verweer van de advocaat tendentieus, zeker in combinatie met de suggestie dat het OM niet integer zou handelen en dat er van een politiek proces sprake zou zijn. „Het OM manipuleert niet. Wij verzetten ons met klem tegen de beeldvorming die hier wordt gecreëerd.”

    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten