Miljoeneninvestering in groen en landschap Kop van Noord-Holland

Datum:
  • woensdag 6 november 2013
  • in
  • Categorie:
  • 6 november 2013-DEN HELDER - De provincie en de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon en Schagen hebben besloten tot een investering van 8,6 miljoen euro in groen en landschap in de Kop van Noord-Holland.
    Het uitvoeringsplan 'Groen in de Kop' omvat totaal twintig projecten die voor 2020 gerealiseerd moeten zijn. Doordat de overheden samenwerken kunnen die 'sneller en in samenhang gerealiseerd worden', aldus gedeputeerde Jaap Bond.

    Voorbeeld van een klein project is de realisatie van vijf oplaadpunten voor de elektrische fiets langs de fietsroute Den Helder - Den Oever (gereed eind 2014). Het versterken van de groene en recreatieve potentie van Den Helder is een aanzienlijk grotere opgave. Hiervoor worden de recreatiemogelijkheden in de Noordduinen uitgebreid en wordt de Helderse Vallei als recreatieknooppunt verder ontwikkeld. 

    Economiewethouder Kees Visser van Den Helder: ,,Het gaat om projecten die de kwaliteit van het landschap verbeteren, maar vooral toegankelijker maken zodat recreanten ook van dat landschap kunnen genieten en we er als regio dus ook in economische zin van kunnen profiteren.''

    Een deel van het geld wordt dan ook besteed aan het 'vermarkten' ofwel promoten van het groen. Ook de recreatieve mogelijkheden op het water en voor wandelen door het landschap krijgen aandacht. Zo wordt in het project Waterrijk de positie van Schagen versterkt als knooppunt voor watertoerisme en wandelnetwerken. Daarbij inbegrepen het opwaarderen van deze functies vanuit de dorpskern langs het meer van Dirkshorn naar Waarland. In het gebied rondom Callantsoog (Het Oog) liggen voor Schagen opgaven voor recreatie, natuurontwikkeling en waterberging. In Sint Maartenszee werkt Schagen de gebiedsvisie uit in ‘Duin en Dijk’.

    Alle projecten staan op www.dekopwerkt.nl

    NHD


    2 reacties :

    Anoniem zei

    Oh ja, rond het nieuwe trafostation Moerebeek wil de ARO een recreatieve route aanleggen met kunst en wellicht een speelplaats voor kinderen! Wij ook wat! Zal mij benieuwen hoe de plannen zijn in voormalig gemeente Niedorp, gaan ze er nog een boom planten of zitten we voor de zoveelste keer in het verdomhoekje!

    Anoniem zei

    Hierbij kan tevens Tennet Liander en Hollands Kroon samen met Schagen kijken naar de locatie naast het crematorium te Schagen om daar het trafostation te plaatsen en daar gelijk omheen een natuurgebied te ontwikkelen met bomen enz. omdat Schagen daar ook veel behoefte aan heeft. (is dit voor iedereen een win-win situatie)

    Een reactie posten