Kappen met die windmolens!

Datum:
  • zaterdag 9 november 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  • 8 november, 2013 - In België dreigt een bedrijf windmolens na tien jaar te slopen.

    Geplaatst door Herman Meijer

    Zonder subsidies zijn de gehaktwaaiers namelijk niet rendabel. Je kunt als bedrijf dan beter een nieuwe bouwen. Man man man... 

    Het leuke van schrijven op De Dagelijkse Standaard, is naast een heleboel andere zaken, ongetwijfeld dat ik veel leer van de reaguurders op deze websites. Bij het lezen van de reacties geniet ik altijd van de andere invalshoeken, de linkjes, de discussies enzovoort. Via deze weg, beste mensen, dank! Gisteren schreef ik op deze website een artikel over de veiligheid van windmolens. Dit naar aanleiding van de tragische brand in een windmolen bij Ooltgensplaat waarbij twee jonge personen het leven lieten. Ik schreef:

     Feit is wel dat dit te omslachtig is. Waarom niet op beide hoeken van de windmolen een paar parachutes neerleggen? Er zijn vast ook wel oplossingen te bedenken met een abseil-kabel, een touwladder, klimbeugels, ik roep maar wat. Niet dat ik fan ben van windmolens, maar als wij, als land, (jonge) monteurs omhoog sturen om op grote hoogte te werken, moeten wij hen ook beschermen. 

    Chute

    Één van de reacties op mijn artikel was van Rob30. Hij wees op de zogenaamde Fire Escape Chute. Dit zijn lange slurven van een speciale stof. De slurven kunnen wel tot tachtig meter lang dienst doen. Bij een brand of een ander noodgeval kan men de slurf naar beneden gooien en dan zelf in de 'tunnel' stappen. De slurf is zo gemaakt dat een persoon heel beheerst naar beneden 'glijdt' en zonder ongelukken tot tachtig meter lager terecht komt. In Ooltgensplaat was dit absoluut een oplossing geweest. Een video van deze Fire Escape Chute en de werking daarvan vindt u hier. Erg interessant!

    Heel iets anders. Sommigen verwezen in hun reactie naar een situatie die op dit moment speelt in België. Mijns inziens bewijst dat hoe ziek de windmolenindustrie is. Ook in Nederland pompen we miljarden per jaar in dit linkse hobby. Wat is het geval? In België dreigt het bedrijf Aspiravi windmolens na tien jaar te slopen als de subsidie stopt.

     Aspiravi uit Harelbeke denkt erover na om windmolens ouder dan tien jaar af te breken omdat ze niet meer rendabel zijn. Dat meldt de VRT-redactie. De beheerder van windmolenparken wijt dat aan het wegvallen van groenestroomcertificaten. Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (sp.a) weerlegt de kritiek. 

     'Duurzaam'

     Ongelofelijk. De enige manier waarop windmolens rendabel zijn, is blijkbaar met forse subsidie. Zelfs als die subsidie tien jaar doorgaat, is een windmolen nog niet rendabel. Als overheid dergelijke stroom subsidieren en in de lucht houden, is dus op z'n minst concurrentievervalsing. Maar het is nog erger. Het loont blijkbaar om een gloednieuwe windmolen te bouwen, tien jaar lang het geld van de belastingbetaler op te strijken, vervolgens deze dure gehaktmolens af te breken en een nieuwe te bouwen. Over duurzaam gesproken!

    Het wordt tijd dat we in Nederland, maar ook in België stoppen met dit waanzinnig dure hobby. Daarbij kijk ik vooral naar de VVD. Als bedrijven na tien jaar een windmolen willen slopen, prima! Lekker hun gang laten gaan. Maar laten we er wel voor zorgen dat er geen nieuwe komen. 't Is mooi geweest.

    Kappen met die windmolens!




    0 reacties :

    Een reactie posten