Een zak met EU wind

Datum:
  • maandag 11 november 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  •  11 november 2013 - Steunaanvraag voor producent Vestas .....


    Door Lucas Hartong 


    Weer even een berichtje uit Brussel.
    Komende donderdag vindt een vergadering plaats van de Begrotingscommissie waarin de PVV zitting heeft namens ons land. Op de agenda staan twee zeer opmerkelijk steunaanvragen vanuit het Europees Fonds voor de Aanpassing aan de Globalisering. Een prachtig eufemisme voor een onzinnig geld-wegwerp-fonds. Zeg maar: het Europese UWV. Met name de oostelijke en zuidelijke EU-lidstaten profiteren er rijkelijk van om hun nationale begrotingen wat te spekken met ons belastinggeld.
    De twee bewuste aanvragen zijn zo opmerkelijk omdat ze uit noordelijke lidstaten komen, één uit Denemarken en één uit Duitsland. De eerste betreft een steunaanvraag voor producent Vestas. Wat maakt dit bedrijf? Windmolens! Er moesten 611 werknemers ontslagen worden vanwege "stagnatie van de vraag naar windturbine-installaties in Europa en ... een penetratie van de Europese markt door Chinese windturbineproducenten, die meer concurrerende prijzen hanteren". Lees: er is een sterk verminderde vraag en we kunnen ze niet zo goedkoop maken als de copycats in China. Omdat we mensen moeten ontslaan betalen we dat als Denen niet zelf uit onze sociale fondsen, maar leggen we de rekening neer in Brussel. Bij de overige belastingbetalers. Kosten: 6,4 miljoen.
    De andere aanvraag betreft First Solar, een producent van zonnepanelen. Er is "sprake van een enorme overcapaciteit bij de productie van zonnemodules in China, in combinatie met de wereldwijde daling van de vraag, hetgeen heeft geleid tot het instorten van de prijzen..." Aantal ontslagen werknemers: 875, ten bedrage van 2,3 miljoen euro. Of u ook deze rekening even wilt betalen.
    Er dringen zich zoveel vragen en opmerkingen op bij deze twee aanvragen dat ik niet weet waar te beginnen! Waarom moeten Nederlandse belastingbetalers meebetalen aan sociale voorzieningen die deze lidstaten zelf gewoon zouden moeten betalen? Waarom horen wij via de media niet dat de markt voor windmolens en zonnepanelen is ingestort en dat er dus kennelijk een sterk verminderde vraag naar is? Waarom wil het kabinet Rutte dan toch nog veel méér van deze ondingen plaatsen tegen veel te hoge subsidies?
    Dit zijn weer eens twee duidelijke voorbeelden van de EU waanzin. Herverdeling van ons belastinggeld. Verspilling van ons belastinggeld. Verlies van ons belastinggeld. De EU Rekenkamer is het wat dat betreft met de PVV eens. In haar Speciale Verslag 7/2013 bevestigde de Rekenkamer dat er voor de herintegratie geen kwantitatieve doelstellingen zijn geformuleerd en dat de beschikbare data ontoereikend zijn om de doeltreffendheid van het uitgegeven geld te meten. Bovendien stelde zij dat in alle gevallen de geboden inkomenssteun uit het Fonds ook door de aanvragende lidstaat zelf had moeten worden betaald aan de ontslagen werknemer.
    De PVV zal uiteraard tegen deze waanzin stemmen. Ik wed dat wij opnieuw de enige zijn. De PVV 'roept maar wat'? We schreeuwen het zo langzamerhand uit van boosheid!
    Lucas Hartong is lid van de Europese fractie van de PVV.


    Bron



    0 reacties :

    Een reactie posten