'Dit is deels een politiek proces'

Datum:
  • donderdag 7 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • 7-11-2013 - Haarlem - Tijdens de zitting diende de provincie Noord-Holland alvast een claim in van ruim 37.000 euro.
    Roel van Leeuwen 

    "Ik gun het ze niet mezelf van een brug af te rijden. Ik blijf strijden voor mijn recht", zei de van corruptie beschuldigde oud-gedeputeerde Ton Hooijrnaijers gisteren tijdens de derde dag van het proces tegen hem.

    „Dit is deels een politiek proces. Dat is de enige manier waarop ik dit kan uitleggen. Toen ik werd opgepakt, stond al vast hoe het zat", aldus een emotionele Hooijmaijers, die tegenover de rechters hardnekkig bleef ontkennen iets fout te hebben gedaan. Hij had Fortis niet bevoordeeld om huisbankier te worden en voor een reisje naar Roemenie met een ondernemer had hij niet als gedeputeerde wederdiensten geleverd.

    Ook de persoonlijke omstandigheden van Hooijmaijers en zijn echtgenote J. P. kwamen aan bod. De voormalig provinciebestuurder zit door het strafproces en de beslagleggingen financieel nagenoeg aan de grond. Geld om het dak te repareren na de storm van vorige week, is er bijvoorbeeld niet en de boodschappen worden tegenwoordig gedaan bij de Aldi in plaats van bij Albert Heijn. Hij en zijn echtgenote zouden veel last hebben van hun naamsbekendheid.

    „Ik grijp aan wat ik kan. Ik kook voor oudjes in de buurt en doe voor 40 euro per keer mee aan marktonderzoeken. Dan ga ik in een rare scan liggen of zo. Zodra ze weten wie je bent, halveren ze het bedrag of sturen ze je weg.”

    Gelukkig 

    Op de vraag van de rechter aan de echtgenote hoe ze de afgelopen periode heeft ervaren, antwoordde ze dat ze nog steeds gelukkig is. „Wij vijven (het paar heeft drie kinderen, red.) zijn een eenheid en dit kan niemand stuk maken. Maar mijn man was vroeger gelukkiger dan nu. Eh een van de kinderen wordt gepest op school. Ze zeggen: 'Je vader is een dief. Maar met hem trouwen was de beste beslissing van mijn leven."

    De rechter was ook benieuwd hoe Hooijmaijers zijn toekomst ziet. „Ik weet niet of ik in Nederland kan blijven. Ik ben zogenaamd de man die multimiljoenen heeft gestolen."

    Tijdens de zitting diende de provincie Noord-Holland alvast een claim in van ruim 37.000 euro. De provincie wil de kosten van een intern onderzoek naar de relatie tussen provincie en contractpartners op Hooijmaijers verhalen.

    Op 18 november wordt de strafeis tegen hem bekend gemaakt.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten