Tientje meer voor woning

Datum:
  • zaterdag 5 oktober 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Een huishouden met een woningwaarde van twee ton gaat in 2014 in Hollands Kroon een tientje meer betalen.
    Lydia Jasper 

    Bij een woning van een half miljoen wordt dat 25 euro. Voor een niet-woning van vier ton gaat het om
    12 euro.

    Deze bedragen zijn terug te vinden in de programmabegroting 2014- 2017. De tarieven voor de OZB (Onroerende Zaak Belasting) en andere lokale belastingen worden pas in november door de rand vastgesteld, maar in het centimetersdikke pak papier gaat de gemeente hiervan uit. Hollands Kroon wil de burgers ontzien en de lokale belastingen zoveel mogelijk kostendekkend houden. Het probleem wat echter landelijk speelt, is de waardedaling van het onroerend goed. Hollands Kroon houdt rekening met een gemiddelde waardedaling van vier procent bij zowel woningen als niet-woningen. Vanwege dit feit en de wens van de opbrengst binnen te halen, moet het OZB-tarief ten opzichte van het vorige jaar wel stijgen. Hollands Kroon is echter — net zoals andere gebieden — gebonden aan de macro-norm van 2,45 Procent; dit om een onevenredige stijging van de collectieve belastingdruk in Nederland te voorkomen.

    De rioolheffing voor huishoudens zal met 6 euro stijgen. De afvalstoffenheffing blijft gelijk.

    Wegenonderhoud 

    Ook is er nog een erfenis uit het verleden die meespeelt. Inwoners van de voormalige gemeente Niedorp worden vier ton gecompenseerd vanwege wegenonderhoud door het Hoogheemraadschap. Indien Hollands Kroon deze wegen in het eigen onderhoudsprogramma heeft zitten, worden de kosten over de gehele gemeente verdeeld. Het onderhoud komt dan ten laste van de OZB. Het Hoogheemraadschap gaat de heffing regelen en Hollands Kroon rekent af met het Hoogheemraadschap.

    NHD







    0 reacties :

    Een reactie posten