Moerbekers 'voor de leeuwen gegooid'

Datum:
  • dinsdag 15 oktober 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Anna Paulowna -Onderzoeken van de Belgische overheid wijzen uit dat er allerlei gezondheidsrisico's zijn als iemand nabij een transformatorstation woont.
    Liset van Ravenzwaaij

    De inspreekavond over het transformatorstation van gemeente Hollands Kroon is gisteravond rustig verlopen. Liefst vijftien sprekers kwamen aan bod. Een van hen, Harold Lukas, is vanuit Oterleek (waar ook een transformatorstation staat) verhuisd naar de Moerbeek. Voor de rust en het weidse uitzicht, zonder trafostations. Voordat hij zijn betoog begint zet hij een apparaat aan waar een storend gebrom uit komt, om te illustreren hoeveel geluid een transformatorstation produceert: Hij uitte zijn bezorgdheid over de risico's van laag frequent geluid en verwees het college naar onderzoeken van de Belgische overheid. Die wijzen uit dat er allerlei gezondheidsrisico's zijn als iemand nabij een transformatorstation woont.

    't Veld 

    Tineke van den Beldt, ook uit de Moerbeek, sprak namens een grote groep inwoners en vroeg het college het unieke open landschap niet verloren te laten gaan door er een trafostation neer te zetten. Naast Moerbekers en inwoners uit Haringhuizen spraken ook een aantal 'oude bekenden' uit 't Veld. Zo stelde Wim Sepers uit 't Veld dat het trafostation als 'het zwaard van Damocles' boven 't Veld hangt omdat locatie 4 nog altijd niet definitief van de baan is. „TerwijI de locatie volgens het onderzoeksrapport van Arcadis. 'niet meer bestaat'." Sepers stelt dat her rapport richtlijnen hanteert van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die eigenlijk van begin a aan al gehanteerd hadden moeten worden. Als dat was gebeurd dan was locatie 4, nabij 't Veld, sowieso nooit in aanmerking gekomen meent hij.

    Perry Boogaart uit Haringhuizen benadrukte nog eens hoe uniek het gebied is door de vele vogelsoorten die er leven en Tootje Broekema gaf een raak betoog over de gang van zaken. „De informatie die wij krijgen is summier en roept bovendien veel vragen op", stelde Broekema. Ook is het volgens haar merkwaardig dat de besluitvorming dankzij een mandaat nu volledig bij het college ligt. „Wij worden als kleine kern voor de leeuwen gegooid."

    __________________________________
     Procedure

    Op dinsdag 22 oktober beslist 
    het college of zij de omgevings-
    vergunning voor locatie B3-2 afgeeft

    __________________________________


    NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten