Kritisch Platform: veel subsidie nodig

Datum:
  • vrijdag 4 oktober 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • „De bijdrage aan de totale energiebehoefte is gering, terwij1 er wel veel subsidie voor nodig is", stelt het Nationaal Kritisch Platform Windenergie.
    Die subsidie is nodig om de eerste jaren de tekorten op te vangen. De kostprijs van wind op land is 6 tot 9,5 cent en op zee is dat 7 tot 8 cent. Maar het energiebedrijf betaalt maar 5 tot 6 cent. Daar zit dus een gat en dat wordt in de vorm van subsidie gedicht.

    Om die reden stelde het Centraal Plan Bureau (CPB) deze zomer nog voor om de windplannen met vijf jaar uit te stellen. Door de crisis is de vraag naar stroom kleiner en in Europa is sprake van een groeiende overcapaciteit. De prijzen stijgen naar verwachting van zes cent per kwh in 2015 naar bijna tien cent in 2040. Alleen in windrijke provincies als Friesland, Noord-Holland en Flevoland is het zinvol om rond 2019 bij te plaatsen. Uitstel in de rest van het land heeft als voordeel dat de overheid minder hoeft bij te passen.

    Maar in het energieakkoord is dat niet overgenomen. Wel wordt het aanbod gedrukt door vijf oude kolencentrales te sluiten en worden zonnepanelen gezien als een mooie opvang in de windstille periodes (alleen overdag).

    „Bovendien moet je ook kijken naar het milieueffect. De huidige prijs wordt gedrukt door de fossiele brandstof, vooral kolen. Die vervuilen en raken op termijn op. In Duitsland wordt subsidie gegeven op bruinkoolwinning", onderstreept Tom Hirdes van de windenergiekoepel NWEA. „Ook zonne-energie en biomassa kunnen niet zonder een bijdrage. En bij fossiele brandstof moet je ook het milieueffect meerekenen zoals straks CO2-opslag."



    NHD


    Overzicht Windmolens





    0 reacties :

    Een reactie posten