En nu knettert het in Moerbeek

Datum:
  • zaterdag 26 oktober 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Moerbeek - Financiële belangen beheerders elektriciteitsnet versus woongenot omwonenden.
    Ronald den Boer 

    Zelfs op een wat druilerige vrijdagmiddag heeft Moerbeek iets lieflijks. Vergezichten in een landschap met boerderijen, schapen en landbouw. Dorpsbewoners vegen hun paadje. Een enkele boer ploegt voort. Aan een doodlopend weggetje bevindt zich een praktijk voor elektro-acupunctuur.

    Rust

    Toepasselijkheden, want sinds enige tijd knettert het in het buurtschap. Figuurlijk dan. De rust is wreed verstoord sinds bekend werd dat hier een vier hectare groot transformation moet komen.

    Het is een klassiek geval van Nimby: Not in my backyard. Oftewel: we vinden alles goed, als het maar niet in ons eigen achtertuin komt. Maar er komt dus wel wat in de achtertuin.

    Alternatief 

    Aanvankelijk in die van bewoners nabij 't Veld. Zij stonden op hun achterste benen. Een alternatief werd gevonden tussen de kool bij Moerbeek. Vlakbij de hoogspanningskabels die toch al het landschap ontsieren maar net als windmolens zo gewoon zijn, dat ze niet opvallen.

    Netwerkbeheerders Tennet/Liander en gemeente Hollands Kroon gokken erop dat dit straks ook met het transformatorstation het geval zal zijn. Grondwallen en bomen moeten het complex, met daarop staalconstructies van acht tot tien meter hoog en achttien meter hoge portalen, camoufleren.

    Dat zal volgens de bewoners van Moerbeek nauwelijks lukken. Zij voorzien een grove aantasting van het landschap. Daarnaast vrezen zij voor het kostbaarste dat een mens heeft, namelijk zijn gezondheid.

    Bewijzen 

    Het lastige daarin: we voelen aan ons water dat elektromagnetische straling ongezond is, er zijn vetmoedens van een verband met ziekten als kinderleukemie, maar harde bewijzen ontbreken. En dus ben je met dat argument kansloos.

    In zijn rapport uit juni noemt professor Roel in 't Veld, door Hollands Kroon aangesteld om een oplossing te zoeken, het gebied Zijtwende, iets verderop, als goed alternatief. Aanleg kan er relatief snel en het levert minder overlast op. Tennet/Liander erkent dat het technisch kan, maar voorziet veel hogere aanlegkosten. Burgemeester en wethouders zijn blijkbaar gevoelig voor het kostenargument van de netwerkbeheerders (gezamenlijke winst over 2012 ruim 400 miljoen euro). Het woongenot van bewoners, al is het een relatief kleine groep, is daaraan ondergeschikt. 

    Bezwaarprocedures en jarenlange herrie in de tent neemt Hollands Kroon voor lief. 

    Buitenspel

    De gerneenteraad heeft het college in deze kwestie het mandaat gegeven en daarmee zichzelf buitenspel gezet. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te voorspellen dat een nienw transformatorstation veel gedoe oplevert onder de bevolking. De gekozen volksvertegenwoordigers  hebben ogenschijnlijk geen zin hier hun handen aan te branden. Daarmee gaat de gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid uit de weg. 

    ________________________
    De komst van het trafo-
    station is omstreden. De 
    gezondheidsrisico's zijn 
    niet duidelijk en omwo-
    nenden verliezen het 
    weidse uitzicht waar zij zo
    van houden
    ________________________

    NHD

    Overzicht Trafostation







    1 reacties :

    Anoniem zei

    Burgemeester en wethouders zijn blijkbaar gevoelig voor het kostenargument van de netwerkbeheerders (gezamenlijke winst over 2012 ruim 400 miljoen euro

    B&W weten net zo goed als u en ik dat de netwerkbeheerders de kosten gewoon doorberekenen aan de consument(de burger, niet de bedrijven) .

    Aannemelijker is dat B&W meer denken aan een forse bonus die in het vooruitzicht is gesteld bij kostenbesparingen voor de netwerkbeheerders.

    Een reactie posten