Ambtenaar stiller

Datum:
  • woensdag 16 oktober 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Medemblik - Klachten over geluidhinder windturbine bij Medemblik
    Coen van de Luytgaarden 

    Bovenin windturbine De Ambtenaar bij Medemblik zijn technische maatregelen getroffen om de geluidsoverlast in te dammen. Teneinde een hinderlijke zoemtoon te temperen, zijn enkele uitsparingen in het kopgedeelte dichtgemaakt.

    „Wellicht dat dit een dempend effect heeft omdat je hiermee luchtstromen afsluit. De fabrikant laat binnenkort geluidmetingen uitvoeren en dan moet blijken of dit werkt. Want het is natuurlijk vervelend als mensen overlast ondervinden", zegt Luc Schuurmans. Hij is woordvoerder van het bedrijf Rotation Services dat verantwoordelijk is voor inspecties en onderhoud van De Ambtenaar.

    Klachten 

    Aanleiding voor de geluiddempende maatregelen zijn recente klachten van inwoners nit de Wieringermeer, dat onder de gemeente Hollands Kroon valt. Zij beweren dat er bij geringe windsnelheid hinderlijke bijgeluiden ontstaan die op grote afstand te horen zijn. Dat heeft al tot een officiele klacht geleid en geresulteerd in een zitting van de cornmissie beroep en bezwaar. Die heeft de klacht ongegrond verklaard. ,,Omdat het geluidsniveau binnen de normen valt, laat een woordvoerster van Hollands Kroon in een reactie weten.

    Een van de klagers die overigens niet bij de gemeente aan de bel getrokken heeft, is Gerard Dudink die vlakbij de windmolen woont. Dudink: „Die molen maakt af en toe een vreselijk zzzzzzoef, zzzzzzzoef. Maar ik ga rnijn energie niet steken in de ergernis over die molen. Daar bereik je toch.niets rnee." De windmolen vormt in Medemblik een ware blikvanger, maar levert er geen klachten op.

    De naam De Arnbtenaar verwierf de molen in de tijd dat deze wegens technische mankementen niet in beweging kwam. Nu staat er echter een geheel nieuwe variant die wel functioneert en maar liefst 13.000 gezinnen in Wieringermeer van groene stroom voorziet.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten