Natuurstrook langs kanaal

Datum:
  • vrijdag 6 september 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Noordkant Polder Waard Nieuwland ongeschikt voor nieuwe groenzone - Weinig kans voor bijzondere vegetatie - Begroeiing naast rietlanden en bos.

    Hollands Kroon - Het blijkt lastig nieuw natuurgebied aan de noordkant van de Polder Waard Nieuwland op Wieringen te ontwikkelen. Vandaar dat de ecologische zone die de provincie er wil creëren naar de zuidrand wordt verplaatst, langs het Arnstelmeerkanaal.

    Uit onderzoek - verricht door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in opdracht van Noord-Holland - komt naar voren dat in de beoogde natuurstrook noordelijk in het gebied geen of nauwelijks 'diepe kwel' voorkomt.

    Kwelwater 

    Om bijzondere vegetatie daar enige kans van slagen te geven, is het nodig dat het ondiepe grondwater wordt gevoed door kwelwater. Dat zou dan omhoog moeten komen van onder een keileemlaag Dat gebeurt niet.

    Vandaar dat de provincie het roer omgooit en heeft besloten naast rietlanden en anderhalve hectare bos ook ruitnte aan de zuidrand te reserveren voor planten en andere begroeiing.

    De geplande groenstrook langs het Amstelmeerkanaal wordt nu volledig doorgetrokken naar de westelijke punt van de Polder Waard Nieuwland. De beoogde locatie aan de noordkant krijgt een agrarische bestemming.

    De provincie heeft in het gebied ooit vele hectares grond opgekocht met het oog op het (mislukte) Wieringerrandmeer.

    Kavelruil 

    Die percelen worden, nadat vanwege de torenhoge financiele risico's Noord-Holland de stekker uit dat project heeft getrokken, nu ingezet voor kavelruil ter verbetering van de agrarische structuur, recreatieve doeleinden en natuurcompensatie.


    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten