Zaak tegen 'herrie turbines'
Noordkop - Omwonenden willen gecompenseerd worden * Windturbine-eigenaren maken zich geen zorgen.
Lisanne Ruijgrok
De stichting Kritisch Platform Windenergie de Zijpe probeert al jaren omwonenden van lawaaiige windmolens in de Noordkop te helpen. Na een strijd die vooral via de bestuursrechter verliep, probeert zij het nu bij de burgerrechter via een civiele procedure. Dit in navolging van een andere belangenvereniging, Stichting Gigawiek uit Houten, die in november een rechtzaak start tegen energiebedrijf Eneco.
Ook het Zijper platform wil dit najaar beginnen. Volgens Henno Dasselaar van de stichting willen omwonenden gewoon netjes gecompenseerd worden voor de schade die zij lijden, zoals de waardedaling van hun woning. „De weg via de bestuursrechter is lastig en tijdrovend. Daarom willen wij het via een andere weg proberen."
De Zijper stichting werkt samen met Gigawiek en de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windenergie (NLVOW). Maurice Bakker, bestuurslid van beide organisaties, legt uit: „Een windturbine of windpark gaat ten koste van de verkoopbaarheid van je huis. Wie betaalt dat? Wij vinden dat de veroorzaker betaalt, dus de eigenaar van de windturbine." De stichting ziet het veroorzaken van overlast als een onrechtmatige daad en denkt daarom met succes de turbine-eigenaren te kunnen aanspreken voor de schade. Dasselaar: „Vergelijk het maar met een buurman die teveel herrie maakt, dat mag ook niet."
De eigenaren van de molens maken zich geen zorgen. Volgens Gerard Kistemaker van de vereniging van windturbine-eigenaren in Noord-Holland, voldoen de molens aan de normen die door de overheid zijn bepaald. „Je kunt je afvragen wat overlast is. De molens voldoen gewoon aan de voorwaarden. Een rechter kijkt naar de cijfers en dus maken wij ons geen zorgen."
De NLVOW is het hier niet mee eens. Volgens Bakker heeft iemand die een windturbine bezit nog steeds een verantwoordelijkheid: „Ook met een vergunning heb je nog steeds de plicht om geen overlast te veroorzaken. Doe je dat wel, dan is de keuze: oplossen of betalen."
Mensen die overlast hebben van een turbine rnoeten zelf een zaak beginnen, maar zullen daarbij juridisch en mogelijk ook financieel worden ondersteund door de belangenverenigingen. „Het is nodig dat omwonenden dat zelf doen omdat zij direct belanghebbende zijn in een zaak. Als vereniging kunnen wij dat niet doen."
Volgens Dasselaar hebben zich door heel Nederland al mensen gemeld die naar de rechter willen. Hij kan nog niet zeggen hoeveel dat er in de Kop van Noord-Holland zijn. 0mdat het de eerste keer is dat een dergelijke zaak zal worden gevoerd, heeft een uitspraak gevolgen voor alle turbine-eigenaren en omwonenden in Nederland. Het vroegste oordeel wordt volgend voorjaar verwacht. Daarnaast hoopt Dasselaar dat een reeks rechtszaken een signaal afgeeft aan de politiek en dat het beleid zal worden aangepast.
NHD
Categorie:
Windmolenklachten
,
Windmolens
,
Windturbines
0 reacties :
Een reactie posten