Julianadorp - Gifgebruik in sector maakt omwonenden bang om zelf groente te kweken.
Ronald den Boer
De Tweede Kamer fractie van de Partij voor de Dieren
werkt aan een zwartboek over de gevolgen van gifgebruik in de bollenteelt op het dagelijksleven van omwonenden. Daarbij gaat het niet alleen om de gezondheidsrisico's maar ook over de angst onder gezinnen nabij bollenbedrijven.
Tweede Kamerlid Esther Ouwehand bracht gisteren een bezoek aan omwonenden in Julianadorp en Callantsoog. Samen met het Noord-Hollands Statenlid Bram van Liere en leden van de stichting Bollenboos sprak zij mensen die via het meldpunt Gifklikker aan de bel hebben getrokken. ,,Zij lopen bij gemeenten en bij de bollentelers zelf tegen een muur op'', aldus Ouwehand. Bewoners vertelden onder meet gestopt te zijn met het kweken van groente, te leven met ramen en
deuren dicht en de was niet buiten te hangen uit angst dat dit met bestrijdingsmiddelen vervuild raakt.
Huisbezoek
De Partij voor de Dieren gaat nog op 'huisbezoek' in de bollenstreek rond Haarlem en Leiden en in Drenthe. Met het zwartboek in de hand wil de.Kamerfractie het kabinet vragen onderzoek te laten doen naar de invloed van de bollenteelt op de aanwezigheid van bepaalde ziekten en aandoeningen. „Daarbij hoeft het
niet alleen om kanker te gaan, je kunt ook denken aan Parkinson en zelfs obesitas" aldus Bram Verhave
van de stichting Bollenboos.
Volgens Ouwehand is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt veel groter dan in de reguliere land- en tuiribouw, maar houdt de sector informatie daarover onder tafel. Met name in de lelieteelt 'stapelen de bestrijdingsmiddelen zich op.' „We hebben vandaag, stukken grond gezien die gewoon doodgespoten zijn."
__________________________________________________________________
'Bollengif waait zo tuin in'
Zit
je lekker beschut in je tuin, waaien
de bestrijdingsmiddelen van de bollentelende buurman zo je kop thee
in. Terwijl hij volgens de regels bij
die windkracht niet mag spuiten.
„De kweker is er door de bewoonster op aangesproken, maar hij had
er niks mee te maken. Hij deed gewoon zijn werk, vond hij." Het is
volgens Tweede Kamerlid Esther
Ouwehand van de Partij voor de Dieren exemplarisch voor de verstandhouding tussen sommige bollentelers en hun buren.
Verontrust
Ouwehand, provinciaal Statenlid' Bram van Liere en twee leden van de landelijke stichting Bollenboos spraken gistermiddag met delegaties van verontruste Julianadorpers
en Callantsogers. Ouwehand zegt geschrokken te zijn van het beeld dat zij schetsten over wonen naast bollenbedrijven. ,Ik ben opgegroeid in een bollengebied, heb ooit zelf bollen gepeld. Maar als ik dit hoor denk ik: hoeveel gif heb ik in mijn handen gehad?"
Probleem
En daar zit ook meteen her probleem, stelt zij. Niemand weet precies welke bestrijdingsmiddelen er worden rondgespoten en in welke hoeveelheden. ,;We zijn al jaren bezig dat boven water te krijgen", vertelt Bram Verhave van Bollenboos. volgens de stichting is het gebruik ervan in de bollen veel intensiever dan in de reguliere landbouw. Zijn collega Rodina Fournell: „We horen verhalen hoe sproei-installaties elk seizoen 33 keer een stuk land bespuiten. Soms wonen mensen op
twee meter van zo'n perceel af"
De angst bij omwonenden betreft niet alleen de gezondheidsrisico's van bestrijdingmiddelen in de lucht, ook de macht van de bollensector zelf. De mensen met wie de delegatie gisteren sprak willen daarom buiten beeld blijven.
De Partij voor de Dieren wil het gifgebruik in de bollenteelt hoog op de Haagse agenda krijgen. Daartoe wordt een zwartboek samengesteld. „Mensen vinden nu nergens gehoor. Terwijl het echt geen standaardklagers zijn", weet Verhave.
Brood
„Omwonenden beseffen dat kwekers ook hun brood moeten verdienen. Tegelijkertijd durven ze geen groente meer te kweken, niet het beddengoed van de kinderen buiten te hangen en houden ze op warme dagen ramen en deuren dicht."
NHD
Stichting Bollenboos
Meldpunt Gifklikker
0 reacties :
Een reactie posten