Verder met plan Kooyhaven

Datum:
  • woensdag 3 juli 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Raad wil dat afspraken met omwonenden Kooyhaven worden vastgelegd - Hollands Kroon, Den Helder en consortium tekenen daarvoor overeenkomst.
     Mike Deutekom m.deutekom@hdcmedia.n1

    Het consortium, bestaande uit Dura Vermeer, Ballast Nedam en de Vries & van de Wiel, dat een regionaal havengebonden bedrijventerrein bij De Kooy wil ontwikkelen, kan in principe verder. De gemeenteraad van Hollands Kroon geeft ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende rnilieueffectrapportage vrij voor inspraak. Wel stelt de raad als voorwaarde dat de gemaakte afspraken met de ornwonenden in een over- eenkomst worden vastgelegd.

    Het plan om Kooyhaven aan te leggen bestaat al vele jaren. De wens voor een havengebonden bedrijventerrein komt uit Den Helder. Maar omdat de Nieuwediepers er daar geen ruimte voor hadden, werd er aangeklopt bij de buurgemeente Anna Paulowna. Lange tijd was de gemeenteraad daar sceptisch over het plan. Het miljoenenproject langs het Noordhollands Kanaal dreigde in 2009 zelfs helemaal in het water te vallen. Den Helder stelde toen voor om een grenscorrectie tussen de beide gemeenten uit te laten voeren. De marinestad zou dan het gebied voor Kooyhaven in handen moeten krijgen, zodat de ontwikkeling met enige spoed kon worden aangepakt. De raad van Anna Paulowna was daar niet voor, aangezien ze een vinger in de pap wilde houden om de belangen van de inwoners uit het nabij gelegen Breezand te kunnen behartigen.

    Lange tijd gebeurde er daarna weinig, ondanks dat er in 2010 nog een intentieovereenkomst werd getekend. Pas nadat (mede)initiatiefnemer Heijmans werd uitgekocht en de Vries en van de Wiel met een nieuwe studie naar haalbaarheid van Kooyhaven kwam, werd het project weer op gang getrokken. In maart reanimeerde de raad van Hollands Kroon Kooyhaven ook officieel. De gemeenteraad neemt nu de volgende stap, waardoor er straks een bestemmingsplan voor het gebied kan worden vastgesteld en met de gefaseerde aanleg van Kooyhaven kan worden begonnen. Mits de afspraken met de omwonenden zwart op wit komen te staan.

    0 reacties :

    Een reactie posten