Bollenvergif onderzocht

Datum:
  • woensdag 31 juli 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  • Lisse - Er moet toch nader onderzoek komen naar de gevaren van landbouwgif voor omwonenden.
    Silvan Schoonhoven

    Dat staat in een conceptrapport van de Gezondheidsraad.

    Hard bewijs voor gezondheidsschade is er (nog) niet, maar er zijn volgens de raad wel aanwijzingen dat omwonenden van bollenvelden risico lopen. Het advies moet in oktober klaar zijn.

    De discussie over het gevaar van rondzwevende gifdeeltjes in de lucht laaide op in 2011, toen toxicologen in het actualiteitenprogramma 'Zembla' suggereerden dat pesticiden in de bloementeelt kinderen in hun ontwikkeling kunnen schaden. Die uitzending kreeg veel kritiek. Het risico van bestrijdingsmiddelen zou te verwaarlozen zijn, vond bijvoorbeeld Jan van Aartrijk van bloembolientelersvereniging KAVB in Hillegom.

    Tijdens een hoorzitting bleek dat omwonenden zich zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun kinderen. De nadruk zou te sterk liggen op het beperken van risico's voor de landbouwers, niet voor de mensen die er omheen wonen zonder beschermende pakken of mondkapjes te dragen. Ze maken zich ook zorgen over de combinatie van verschillende stoffen.

    NHD


    Lees ook:

    31-3-2012 Bestrijdingsmiddelen nog steeds volop aangetroffen in het oppervlaktewater

    1 reacties :

    Vermeulen zei

    Uit buitenlandse rapporten blijkt wel degelijk dat het gebruikte gif in de bollenteelt gezondheidsschade voor mens en dier veroorzaakt.

    De Gezondheidsraad, ook een ambtenarencircus, zal nooit tegen de adviezen van het ministerie van land en tuinbouw ingaan, daar weten ze al vele jaren dat het gif schadelijk is maar vanwege economische motieven wordt dit verzwegen. Ambtenaren houden elkaar altijd de hand boven het hoofd, hoe serieus we controles of onderzoeken moeten nemen blijkt wel uit de feiten dat chemische bedrijven probleemloos jarenlang met medeweten van milieudiensten(ook ambtenaren) de boel kunnen belazeren, de controle op de gezondheidszorg stelt niets voor en ook de voedsel en warenautoriteiten zijn te beroerd om serieus te controleren(fraude met paardenvlees), kortom overal waar ambtenaren zich mee bemoeien is het een rotzooi.

    Corrupt? We hebben er geen idee van hoe corrupt Nederland is.

    Een reactie posten