Zijtwende, of toch ergens anders?

Datum:
  • woensdag 19 juni 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Gemeenteraad Hollands Kroon buigt zich andermaal over trafostation Zijtwende, of toch ergens anders.

    Winnie van Galen 

    Ja, toch wel antwoordt Wim Sepers op de vraag of de rapportage van verkenner Roel in 't Veld hem heeft verrast. Bovenal omdat het college van Hollands Kroon strak afkoerste op de gemaakte keuze: een trafostation aan de noordelijke rand bij 't Veld. Aan de andere kant was er wel een sprankje hoop. Tot verbazing van Sepers stelde de verkenner zich tijdens de gesprekken heel constructief op.

    Op de aangedragen alternatieven, reageerde hij 'heel verrast'. „Dat die net eerder zijn genoemd", tekende Sepers uit diens mond op.

    Een van die alternatieven betreft een locatie ten zuiden van Schagen, nabij de locatie Zijtwende. Dit gebied valt onder de strategische planvoorraad bedrijventerreinen. Zijtwende is aangewezen in het geval economische groei het na 2020 noodzakelijk maakt om nieuwe bedrijventerreinen in gebruik te nemen, legt Cees Brinkman uit. Hij is projectleider bij het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland dat coördinerend optreedt bij de uitgifte van grond. Mede door de recessie moet de groeiprognose sterk worden bijgesteld. Er zijn minder vierkante meters bedrijvengrond nodig dan eerder is verondersteld. 2020, zou best 2025 kunnen worden of misschien is Zijtwende wel helemaal niet meer nodig doqr demografische ontwikkelingen en een blijvend lagere economische activiteit.

    Is het daarmee gedaan met de komst van een trafostation nabij Zijtwende? Zo eenvoudig ligt het niet, duidt Brinkman. Er is door de provincie een uitzondering te maken voor stroomtransporteur Tennet. De rest van de planvoorraad blijft vervolgens intact.

    Brinkman: „Belangrijk is dat we omzichtig te werk gaan met de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. Je ziet die transformatorstations ook wel eens midden in een weiland staan."

    Het Schagense college van b en w laat desgevraagd weten nog geen standpunt te hebben ingenomen over de jongste ontwikkelingen. Bij sommige politieke partijen in deze gemeente klinken al wel morrende geluiden. Zoals D66 die de komst van een trafostation ten zuiden van bedrijventerrein de Witte Paal ongepast vindt'.

    De gemeenteraad van Hollands Kroon geeft vanavond tijdens een raadsvergadering uitsluitsel over de weg die ze met Tennet wil inslaan. Op voorhand wilde het college van b en w over deze koers nog niets zeggen. En ook de provincie houdt haar kruit droog. „We wachten het besluit in Hollands Kroon af", aldus een woordvoerder.


    _____________________________________________________________

    'Niet tegen dorp geplakt' 

    Het trafostation zijn zuiden van Schagen is een slechte 
    optie, luidde afgelopen zaterdag de stelling in de Schager
    Courant. Een kleine greep uit de reacties: 
    'Waarom al, dat gemekker?' Mensen willen wonen, 
    willen licht. Laat het allemaal gewoon gebeuren. 
    Liever een trafostation in Schagen dan allerlei gedoe
    op een onlogische plek in de kleine kernen: En: 
    'Nergens past een trafostation landschappelijk 
    gezien 'perfect', maar als de keuze gemaakt moet 
    worden dan natuurlijk liever bij een industrieterrein 
    dan tegen het aangezicht van een dorp geplakt.' 

    ___________________________________________



    NHD






    1 reacties :

    Anoniem zei

    De beslissing betreffende het trafo station is al lang genomen, dit zijn slechts achterhoedegevechten om de burgers zand in de ogen te strooien.
    De locatie? Gewoon locatie 4 bij 't Veld.

    Hollands Kroon is niet alleen financieel failliet, ook de politiek in H K is al jaren failliet.
    Liegen en bedriegen is al vele jaren gemeengoed in, voorheen Anna Paulowna en nu dus Hollands Kroon.

    Een reactie posten