Vervanging verlichting in Zijdewind

Datum:
  • maandag 24 juni 2013
  • in
  • Categorie: ,
  •  ZIJDEWIND - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft in de programmabegroting vastgesteld dat 20% bezuinigd moet worden op verlichting.
     De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft in de programmabegroting vastgesteld dat 20% bezuinigd moet worden op verlichting. Begin 2013 zijn een groot aantal lantaarnpalen vervangen. De bezuiniging betekent echter dat op sommige locaties verouderde lichtmasten niet worden vervangen.

     De openbare verlichting aan de Havenstraat in Zijdewind was verouderd en toe aan vervanging. Drie lichtmasten langs de parallelweg zijn niet vervangen. We kunnen ons voorstellen dat het voor inwoners even schrikken is als het licht dat ze gewend zijn ineens wegvalt. Toch is de verwijdering van de lantaarnpalen op deze locatie een afgewogen en verantwoorde keuze, binnen de veiligheidsnomen en de bezuinigingsopdracht die er ligt. Onderstaand leest u waarom drie lichtmasten langs de parallelweg niet zijn teruggeplaatst.

     Functies verlichting 

    Verlichting moet een functie hebben. Binnen de bebouwde kom staat de sociale veiligheid en in mindere mate de verkeersveiligheid centraal. De reden voor dit laatste is dat voertuigen verplicht zijn verlichting te voeren en daarom in mindere mate lichtmasten nodig hebben.

    Onderzoeken 

    Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat op verlichte rijkswegen meer ongelukken plaatsvinden dan op donkere wegen. Reden is dat automobilisten bij verlichte situaties harder rijden. Ook kan licht het leefgebied van vogels verstoren; uit onderzoek naar grutto’s blijkt dat het aantal broedparen langs verlichte wegen tot 300 meter afstand significant afneemt.


    Gemeente Hollands Kroon






    2 reacties :

    Th. Moras zei

    Hallo,dit zal toch niet waarzijn?
    Zouden we uit dit bericht kunnen of moeten opmaken dat men schijt heeft aan de burgers en dus geen gehoor geven aan onze oproep om de veiligheid te verbeteren????????

    Th. Moras. zei

    Zouden de Zijdewinders uit dit bericht kunnen of moeten opmaken dat men schijt heeft aan de burgers die dagelijks in grote getale gebruikmaken van deze route.En dus geen gehoor geven aan de oproep om de veiligheid te verbeteren????????
    Dan is er toch wel iets verschrikkelijks aan de hand in deze grootste gemeente van de Noordkop of zelfs Nederland.
    Er worden appels met peren vergeleken door overheidsbekleders die van het bestaan van dit traject geen enkele weet hebben en niet weten waarover zij beslissingen genomen hebben om hun bezuinigings doelstellingen te halen.
    De gemeente noemt de verwijdering van de lantaarnpalen op deze locatie een afgewogen en verantwoorde keuze.
    Men verschuilt zich uit onderzoeken van Rijkswaterstaat dat op verlichte rijkswegen meer ongelukken plaatsvinden dan op donkere wegen.Hieruit blijkt dat deze opvatting totaal nergens opslaat en men hier met een hele andere situatie te maken heeft Ook deze opmerking slaat kant nog wal,licht kan het leefgebied van vogels verstoren; uit onderzoek naar grutto’s blijkt dat het aantal broedparen langs verlichte wegen tot 300 meter afstand significant afneemt.
    Als de gemeenteraad en het college zulke opmerkingen serieus denkt te moeten nemen is daar maar een antwoord op te vinden."GEWOON WEG BELACHELIJK" Wijze volwassen mensen.

    Een reactie posten