'Transformatorstation niet bij 't Veld'

Datum:
  • dinsdag 11 juni 2013
  • in
  • Categorie: ,
  •  'T VELD -In 't Veld adviseert locatie Zijtwende of ergens ten noorden van Hartweg.

    Mike Deutekom m.deutekom@hdcmedia.n1

    'Verkenner' Roel in 't Veld adviseert de gemeenteraad van Hollands Kroon om  niet op de beoogde 'locatie 4' bij De Weel te laten bouwen. Volgens de professor en voormalig staatsecretaris is die locatie niet geschikt.

    Hij opteert voor een alternatieve plek, bijvoorbeeld bij het gehucht Zijtwende, iets onder Schagen, in de Slikven Polder. Die grond is al van de gemeente Hollands Kroon. De gemeente Niedorp heeft daar in het verleden plannen gehad om er een bedrijventerrein te vestigen, tot grote onvrede van buurgemeente Schagen. Volgens In 't Veld heeft Gedeputeerde Staten verdere ontwikkeling van het agrarische gebied tot 2020 bevroren, maar is dat besluit herzienbaar. De provincie Noord-Holland zal waarschijnlijk geen bezwaar maken tegen de komst van het trafostation op die plek, zo liet het In 't Veld weten.

    De initiatiefnemer van het transformatorstation, netbeheerder Tennet/ Liander, ziet op die plek geen technische onoverkomelijke problemen. Wel laat men In 't Veld weten dat er aanzienlijke meerkosten te verwachten zijn en dat men daarom de voorkeur blijft geven aan locatie vier bij De Weel. Tennet zegt In 't Veld wel toe 'onder voorwaarden' bereid te zijn mee te werken aan een alternatieve locatie. Dat zou ook ergens ten noorden van de Hartweg kunnen zijn, zo stelt In 't Veld, omdat dat mogelijk 'logistiek gunstiger' zou liggen in verband met de hoogspanningskabels die daar al lopen. Al met al goed nieuws voor de bezwaarmakers tegen de locatie bij De Weel. Al is het gevaar nog niet helemaal geweken. In 't Veld stelt de gemeenteraad voor om een soort ultimatum te stellen. Binnen een half jaar moet de omgevingsvergunning voor de locatie Zijtwende of ergens ten noorden van de Hartweg gereed zijn. Lukt dat niet, dan komt er alsnog toestemming om op locatie 4 te gaan bouwen. Hiermee moeten nieuwe bezwaarmakers worden afgeschrikt.


    Rapport In 't Veld

    Dossier Trafostation







    2 reacties :

    Anoniem zei

    Dat zal een tegenvaller voor wethouder Franken zijn die al gedacht had haar pensioen veilig gesteld te hebben.
    Er komen barstjes in de coalitie, vooral tussen het CDA en de PvdA botert het waarschijnlijk niet zo goed meer, het zal niet lang meer duren of de beerput gaat open.

    Theo Moras. zei

    Voor Schagen is een Trafo-station ten zuiden van de stad landschappelijk gezien een drama.

    Stem: Eens / Oneens ?


    Uiteraard ben ik en zijn wij het hier ook helemaal mee eens, en dat zal ongetwijfelde bij de eerdere locatie omgekeerd het geval zijn geweest. Dus met dien verstande dat het landschappelijk gezien niet alleen voor Schagen maar overal een drama is.

    Helemaal niemand is blij moet zo’n Trafogevaarte in z’n voor of achter tuin en dan toch nog maar liever ergens anders of bij de buren.

    Maar het vervelende is dat het een groot maatschappelijk belang schijnt te zijn en dient het hoe dan ook ergens geplaatst te worden en dan graag op de voordeligste plek voor de aanvragers ook als is dat station voor die betreffende omgeving eigenlijk niet eens zozeer van belang maar zijn destijds wel al opgescheept met die masten en hoogspanningsdraden die dan ook de locatie zo aantrekkelijk maken voor de aanvragers.

    Wanneer het dan toch uiteindelijk ergens geplaatst moet worden is het wel verstandig om met vele aspecten rekening te houden en dus niet in de nabijheid van woningen om gezondheid risico’s en overlast zoveel mogelijk uitte sluiten.

    Dit geldt overigens ook voor windmolens. (landschappelijk niet mooi en gezondheids problemen en overlast veroorzaken)

    Ook moet er landschappelijk gezien terdege rekening worden gehouden voor welke locatie er wordt gekozen om wat voor gemeente dat gaat doet eigenlijk niet echt ter zake.

    En wanneer er voor een meer voor de hand liggende Herindeling was gekozen had het probleem van in welke gemeente niet eens aan de orde geweest, en blijven de gezondheid aspecten en drama van het vernietigen van het mooie openlandschap nog over .

    Wat betreft de gezondheid aspecten is het van belang om zo min mogelijk mensen hierbij te betrekken om evt. risico’s te voorkomen en zou een locatie Korte Gouw(gem.Sch / Gouw(gem.HK) misschien nog beter zijn geweest.

    Blijf het landschappelijke drama nog over of nagenoeg midden in open landschappelijk gebied (loc.Zijdewind e.o + Gouw) of aan de buitenkant waar ook al industrie gevestigd is.

    Nu de grens van de herindeling loopt zoals het is, lopen de meningen juist uiteen en verkiest men de locatie bij een ander en wordt waar het eigenlijk werkelijk omgaat geheel uit het oog verloren .
    Het past D66 om een toontje lager te zingen. Roel in t Veld ziet het Trafostation als een bovenlokaal probleem. Ook de inwoners van Schagen zullen baat hebben bij een goede stroomvoorziening nu en in de toekomst.
    Uiteraard had er veel eerder fatsoenlijk contact met elkaar opgenomen moeten worden maar zoals gezegd bij een herindeling naar ieders tevredenheid had de locatie in overleg plaats kunnen vinden en had er ook mogelijk voor deze locatie Zijtwende zijn gekozen.

    Een reactie posten