Trafostation De Weel mogelijk naar Witte Paal

Datum:
  • dinsdag 11 juni 2013
  • in
  • Categorie:
  • ZIJDEWIND - Nieuwe mogelijkheden voor het transformatorstation.

    Door Henk Cornelissen/Wieringer Courant 

    De kans bestaat dat een nieuwe plaats wordt aangewezen voor het transformatorstation, dat bij De Weel is geprojecteerd. Een stuk grond bij de buurtschap Emaus, ten zuiden van het bedrijventerrein De Witte Paal bij Schagen, nog net behorend tot de gemeente Hollands Kroon, is ervoor in beeld.

    Dat blijkt uit stukken die in het bezit zijn van de Wieringer Courant. Bewonersgroeperingen uit ’t Veld, Zijdewind en De Weel zijn hiervan maandagmiddag in het gemeentehuis op de hoogte gebracht. Dat gebeurde in een verder alleen voor de gemeenteraad toegankelijke bijeenkomst met de door de gemeente ingeschakelde adviseur, bestuurskundige prof. dr. Roel in’t Veld.

    Deze oud-staatssecretaris en voormalig topambtenaar onderzocht mogelijke alternatieven voor de uit zes mogelijkheden gekozen locatie bij De Weel, die onder de plaatselijke bevolking veel commotie teweeg brachten.

     Locatie 4 ongeschikt 

    In’t Veld kwam tot de conclusie dat de bezwaren tegen de voorkeurslocatie bij De Weel serieus moeten worden genomen. Sterker nog, hij vindt de ‘locatie 4’ ongeschikt. In plaats daarvan komt hij met twee alternatieven.

    De eerste is de locatie Zijtwende, tussen de Tolkerdijk en de Witte Paal bij Schagen. Daar werd een bedrijventerrein geprojecteerd, waarvan de ontwikkeling door de provincie is bevroren, maar dat is volgens In’t Veld niet onoverkomelijk. Netbeheerder Tennet zou hieraan onder voorwaarden – er zijn aanzienlijke meerkosten – willen meewerken en de grondeigenaren zouden tot verkoop bereid zijn.

    De andere mogelijke locatie, die In’t Veld in een later stadium werd aangegeven, is aan de noordkant van de Hartweg, tussen Zijdewind en Winkel, ten noorden van ’t Veld.

     Wat vindt de raad?

    Het gemeentebestuur heeft inmiddels ook kennis genomen van deze nieuwe ontwikkelingen, waarover de raad een uitspraak wordt gevraagd, waarna het college ertoe wordt gemachtigd de onderhandelingen met Tennet voort te zetten. De onderzoeker waarschuwt ervoor, dat, mochten opnieuw groepen opstaan om de vestiging van de alternatieve locatie te verhinderen, de gemeente dan niet anders kan dan vasthouden aan de gewraakte locatie 4 bij De Weel. Niemand betwist namelijk de noodzaak van het transformatorstation. Het moet ergens komen.

    ____________________________________________

    Rapport Prof. R. In't Veld

    Overzicht berichten trafostation

    0 reacties :

    Een reactie posten