Paardenbak moet mogelijk blijven in Hollands Kroon

Datum:
  • vrijdag 28 juni 2013
  • in
  • Categorie: ,

  • Hollands Kroon - Raad redt thuisruiters

    Mike Deutekom m.deutekom@hdcmedia.n1

    De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft gisteravond vier bestemmingsplannen voor Niedorp en Anna Paulowna gewijzigd aangenomen. Dat is goed nieuws voor de bezitters van een paardenbak bij hun woning. In de oorspronkelijke voorstellen zouden die namelijk aan strengere eisen moeten voldoen, waardoor eigenaren kans liepen - op straffe van dwangsommen - deze te moeten verplaatsen of zelfs de paardenbak helemaal weg zouden moeten halen.

    Amendementen van de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD, met steun van de ChristenUnie, hebben die dreiging in elk geval voorlopig van tafel gehaald.
    In de voormalige gemeente Niedorp werden aanvankelijk geen regels gesteld voor het aanleggen van een paardenbak. De paardenbak werd gezien als een soort weiland met een hek erom en wat zand erin, en niet
    als een 'bouwwerk, waar een vergunning voor nodig was. Later is dat door jurisprudentie achterhaald.

    Nu Hollands Kroon veel bestemmingsplannen moet actualiseren, wil het college van burgemeester en wethouders voor de hele gemeente een eenduidig beleid opstellen. In dat beleid mogen de paardenbakken bijvoorbeeld pas worden aangelegd op tenminste dertig meter van een volgend perceel met daarop een woning. Voor veel bestaande gevallen zou dat problemen kunnen opleveren. Die afstandseis is nu komen te
    vervallen. .

    Wel komt het college later met een paardenbakkenbeleid, waarin regels voor nieuwe aanvragen worden opgesteld. Ook willen B en W enkele probleemgevallen, waarbij paardenbakken voor overlast zorgen bij buren, daarmee alsnog gaan aanpakken. Maar wethouder Lia Franken (CDA) heeft aangegeven daarbij in bestaande gevallen zoveel mogelijk voor maatwerk te kiezen. Zo zouden eventueel aanpassingen rond bak mogelijk moeten zijn om problemen op te lossen.

    NHD






    2 reacties :

    Van Tiggelen zei

    Lia Franken en maatwerk, dat is hetzelfde als vloeken in de kerk.
    Als er al eens maatwerk is geadviseerd doen ze(het college en haar ambtenaren) net alsof ze gek zijn, tenminste als het vriendjes betreft, de burger is natuurlijk altijd de pineut.

    Anoniem zei

    Lia Franken zei op 27-6:
    Straks krijgen we ook nog mensen die tegen snelweggeluid ageren!

    Nee, t..t je gaat vrijwillig naast een snelweg wonen; een windturbine komt zomaar naast je huis te staat, met vergunning van het CDA.

    BOVENDIEN WIL IK EVEN ZEGGEN DAT ALLE MENSEN DIE IN DE POLDER WONEN NOG NOOIT HEBBEN GEKLAAGD OVER TREKKERS EN DERGELIJKE.

    Een reactie posten