HVC onder vuur bij gemeenten

Datum:
  • vrijdag 14 juni 2013
  • in
  • Categorie:
  • Alkmaar - Onderzoek bij afvalbedrijf
     Ed Dekker 

    Lokale rekenkamercommissies gaan gezamenlijk afvalbedrijf HVC doorlichten. Gemeenten zijn aandeelhouder, maar klagen over te weinig zicht en sturing'.

    Voor het eerst voeren gemeentelijke rekenkamercommissies in Noord-Holland samen een onderzoek uit. Raadsfracties schrokken van het nieuws in februari dat de schulden van HVC waren opgelopen tot bijna een miljard euro. Het Alkmaarse bedrijf heeft 54 aandeelhouders, waarvan 48 gemeenten. De rekenkamer-commissies huren een onderzoeksbureau in dat in oktober met conclusies en aanbevelingen komt.

    Maatregelen zijn een zaak van de gemeentebesturen. Het initiatief komt van de rekenkamercommissie Heiloo. Deze gemeente heeft zich kritisch uitgelaten over peperdure projecten van HVC met zonne- en windenergie. Raadslid Martha Klein (GroenLinks) van Heiloo: „HVC komt steeds verder te staan van zijn kerntaak: afval. Met publiek geld opereert HVC stevig in de private sector. Welke invloed kunnen wij daarop hebben? "

    Op 20 juni is de eerste bijeenkomst. Zeker vijftien commissies werken mee, zoals die van Texel, Den Helder, Heerhugowaard, Bergen, Castricum en Zaanstad. Andere denken nog na.

    NHD




    2 reacties :

    Anoniem zei

    Ja, dit is allemaal lekker geld uitgeven dat van een ander (de burger) is.
    Hoe is het allemaal zover gekomen?

    Dekker zei

    Anoniem, het is allemaal zo ver kunnen komen omdat bestuurders en politici alleen hun eigen belang voor ogen hebben, hierbij gesteund door vriendjes en andere meelopers die ook wel een beetje uit de (geld)ruif mee willen vreten.

    Zoloang de stemgerechtigen in Nederland alsmaar op de oude politiek blijven stemmen zal er nooit iets veranderen.

    Een reactie posten