Geld lonkt voor wiek boven bos

Datum:
  • donderdag 27 juni 2013
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Wieringermeer - Staatsbosbeheer aarzelt *Jaarlijks een ton in windfonds * Subsidie de vraag

    Ed Dekker ed.dckker@hdcmedia.nl  

    Een of meer windrnolens in een bos is compleet nieuw voor Staatsbosbeheer. In het Robbenoordbos kunnen aan de oostzijde van de A7 turbines midden in het groen worden gebouwd. Van de gemeente Hollands Kroon mag het, draaiende wieken hoog boven de bomen, maar de initiatiefnemers van het Windplan Wieringermeer laten het over aan Staatsbosbeheer. En die twijfelt nog.

    „Met moderne windturbines in een bestaand bos hebben we geen ervaring. Het is een welkome extra inkomstenbron. Maar het moet ons wel passen", zegt Nathan Krab van Staatsbosbeheer.

    Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer, verenigd in Windkracht Wieringerrneer, hebben gisteren een nieuwe stap gezet om vanaf 2017 bijna 100 windmolens te plaatsen in lijnopstellingen. In 2019 hebben zij 84 bestaande turbines in de Wieringermeer vervangen.

    Besloten is om vanaf 2007 jaarlijks gemiddeld 100.000 euro te storten in een windfonds. Dit bedrag is een deel van de opbrengst van de molens. Het geld is bestemd als bijdrage voor maatschappelijke projecten in Hollands Kroon. Een commissie van inwoners bepaalt de toekenning.

    Eén turbine wordt een 'poldermolen', gezamenlijk eigendom van particulieren. Burgers kunnen een aandeel kopen. Ze verdelen de winst en krijgen stroom tegen korting. De aanleg is een investering van 500 miljoen euro. Nuon betaalt de helft, het Windcollectief 170 miljoen. Nuon plaatst 49 molens, het collectief 34 en ECN maximaal 13. In het ECN-testpark bij Kreileroord komen de hoogste windmolens van Nederland, met een tiphoogte van 220 meter (van maaiveld tot topje van hoogste wiek).

    Of het windplan kan worden uitgevoerd, hangt af van rijkssubsidie, de SDE-gelden. 'Den Haag' moet stevig bijdragen in de exploitatie. Uiterlijk voorjaar 2015 willen wij daarover duidelijkheid, aldus Nuonprojectleider Ton van Dortmont.

    Komend najaar start de MER-procedure (milieueffectrapportage). Het windpark krijgt een vermogen van 350 tot 400 MW, voldoende stroom voor 275.000 huishoudens.

    NHD





     




    1 reacties :

    Dekker zei

    Het windpark krijgt een vermogen van 350 tot 400 MW, voldoende stroom voor 275.000 huishoudens.
    Er wordt niet bij verteld dat dit de meest positieve schatting is bij dagelijks dag en nacht windkracht 7.
    Worden we voor de gek gehouden dacht u?

    Een reactie posten