Zorg over verlies rechten

Datum:
  • maandag 27 mei 2013
  • in
  • Categorie:
  • TEXEL - Texels Belang en CDA trekken aan de bel over be4emmingsplan.

    Niko Volkerts

    Texels belang en CDA trekken aan de bel over de gevolgen van blunders in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. De afgelopen weken werd duidelijk dat tientallen burgers rechten uit het oude bestemmingsplan zijn kwijtgeraakt. Niet door ander beleid, maar bijvoorbeeld door verkeerd ingetekende bouwvlakken.

    In de gevallen van burgers die aantoonbaar zijn benadeeld en daarwer aan de bel trokken, kan de raad, als het college weigert de oude rechten in het nieuwe bestemmingsplan over te nemen, dat alsnog afdwingen. Na de vaststelling van het nieuwe plan, zoals het er nu naar uitziet in de extra raadsvergadering van 12 juni, kan dat niet meer. Texels Belang en CDA willen daar iets aan doen.

    Verantwoordelijkheid 

    De partijen stellen dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om kennis te nemen van een nieuw bestemmingsplan. Toch willen Texels Belang en CDA die verantwoordelijkheid bij de politiek leggen en een vangnet creeren voor mensen die er te laat achterkomen dat ze oude rechten zijn kwijtgeraakt.

    Beide partijen stellen voor om in die gevallen burgers of bedrijven alle medewerking te geven bij de benodigde aanpassingsprocedure en daar geen leges voor te heffen. Dat zou kunnen in het geval iemand rechten is kwijtgeraakt door foutief intekenen van een bouwblok. Maar ook als blijkt dat het college aantoonbaar ten nadele van de burger heeft gehandeld zonder daarover met die burger vooraf te hebben gesproken. als blijkt dat een toezegging van het college niet is verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan of wanneer het college op andere wijze in de fout is gegaan.

    Actief

    Texels Belang en CDA stellen ook voor om bij volgende nieuwe bestemrningsplannen iedereen in het plangebied van wie de planologische situatie verandert actief te benaderen. „Dat is netjes en past bij een klantvriendelijke overheid, die optimalisering van de dienstverlening hoog in het vaandel heeft staan.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten