'EenVandaag', maandag 20 mei om 18.15 uur op Nederland 1.
Nederland windmolenland: als het aan de overheid ligt, wordt het aantal windturbines verdubbeld. Lang niet iedereen is blij met deze groene energie. Bewoners hebben last van de megamolens, die soms hoger zijn dan de Euromast.
In 'EenVandaag' de vraag: hoe groot de overlast van windmolens is? Weegt de opbrengst van groene energie op tegen de emotionele schade die buurtbewoners ervan ondervinden?
Op dit moment is 4 procent van de Nederlandse energie duurzaam, terwijl het Europese gemiddelde op 20 procent ligt. In 2020 moet 16 procent van onze energievoorziening duurzaam zijn en dus heeft de overheid elf gebieden in Nederland aangewezen die geschikt zijn om windmolens te plaatsen. Maar buurtbewoners zijn woedend. Vaak staan er in die gebieden al windmolens, waar inwoners veel last van ondervinden. ‘Een tweehonderd hoge windturbine vlak buiten je dorp is verschrikkelijk. Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe erg dat het uitzicht in de regio verpest, maar ook hoeveel lawaai het maakt. Als de wind richting ons dorp waait, is het alsof er permanent een helikopter boven ons hangt,’ zegt Jacco Spil, bakkerijmuseumeigenaar in Medemblik, een dorp in Noord-Holland met de hoogste windmolen van Europa.
Tot 30 mei kan ieder die dat wil bezwaar maken tegen de elf gebieden die door de overheid zijn voorgesteld.
0 reacties :
Een reactie posten