'Onrust over macht ambtenaren'

Datum:
  • donderdag 16 mei 2013
  • in
  • Categorie:
  • Den Helder - Jarenlang is er gebouwd naar wat men dacht dat er nodig was, niet naar wat de vraag van de consument werkelijk was.

    Met zijn aktetas en keurige kleding oogt hij als een ambtenaar. En tot gisteren was de geboren Nieuwedieper dat ook. Een volbloed. Peter Cruijff werkte 46 jaar voor de overheid, waarvan 43 jaar bij de gemeente Den Helder. „Een soort laatste der Mohikanen." Hij is een wandelende archiefkast. Zijn dossierkennis op het gebied van wonen is befaamd. Evenals zijn loyaliteit. Cruijff bleef verre van stadhuisgekonkel. Hield zijn rol scherp in de gaten. „Een ambtenaar adviseert, een bestuurder beslist. Ik maak me ongerust over de groeiende macht van ambtenaren. Een gevaarlijke ontwikkeling."

    Cruijff, ook bekend als weerman voor deze krant (van 1968 tot midden jaren '90) en Hammondorganist in een blues- en rockband, hield zich 43 jaar staande in de Helderse stadhuiscultuur.

    "Toen mijn dochter voor haar rechtenstudie hier stage liep heb ik haar vooraf gewaarschuwd: pas op voor alle negativiteit die in je oren wordt gespoten. Ik heb zoveel jonge mensen enthousiast zien binnenkomen om na een tijdje weg te zakken. In elke .organisatie lopen mensen rond met frustraties en negativisme. Ik ga daar niet in mee. Heb me gericht op mijn werk en het product dat van me werd verwacht."

    „Ambtenaren moeten ook niet op de stoel van de bestuurder zitten. Je moet een wethouder goed adviseren, wijzen op de gevolgen als -ie anders beslist, maar dat besluit wel accepteren. Ik heb meegemaakt dat ik namens de portefeuillehouders volkshuisvesting (bestuurders, red.) van de Noordkop een brief naar de provincie zou sturen. De directeur bedrijfsvoering van Hollands Kroon sommeerde mij de brief in te trekken, want hij was het niet eens met de inhoud. Dat weigerde ik."

    Samenwerking 

    Cruijff roemt de samenwerking die hij als regiocoordinator wonen van de Noordkopgemeenten had met prnvinciaal gedeputeerden als Sacha Baggerman en Joke Geldhof en de toenmalige Wieringer burgemeester Marjan van Kampen.

    ,,Met laatstgenoemde vormde ik een duo waarmee we door barrieres braken". Barrieres op het gebied van wonen. Cruijff stelt het ook bij zijn afscheid vast: er is veel woningleegstand in de regio. Jarenlang is er gebouwd naar wat men dacht dat er nodig was, niet naar wat de vraag van de consument werkelijk was. Nog kost het bestuurders moeite daar in mee te gaan. En daarbij over de eigen gemeentegrens te kijken. Te accepteren dat mensen liever in Schagen wonen dan in, bijvoorbeeld, Den Helder.

    „Ik vind het daarom onverstandig dat Julianadorp Oost wordt gebouwcl, Het is beter je te richten op het Stadshart. Dat moet aantrekkelijker en gezelliger worden. Om te beginnen door meer (gratis) blauwe parkeerzones aan te leggen."

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten