Milieufederatie maakt bezwaar tegen bouw grote kippenstal in Hollands Kroon.

Datum:
  • donderdag 30 mei 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  • De Milieufederatie heeft een zienswijze ingediend tegen de vergunning voor de bouw van een nieuwe megastal voor kippen in Hollands Kroon.
    In dit bedrijf kunnen in zes weken 366.000 vleeskuikens opgefokt worden tot consumptie kip. De Milieufederatie wijst er in haar zienswijze op dat de bouw van deze stal strijdig is met het provinciale ruimtelijk ordeningsbeleid. Dit beleid staat geen nieuwe intensieve veehouderijen toe.

    In 2007 waren er ook plannen voor een stal op dezelfde locatie. Meer dan 25.000 mensen tekenden toen het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Noord-Holland’ en Provinciale Staten namen toen een motie aan om deze stal niet toe te staan. Dezelfde ondernemer probeert nu op dezelfde plek alsnog zo’n bedrijf te realiseren.

    De bouw en exploitatie van zo’n stal is niet alleen strijdig met het ruimtelijk provinciaal beleid maar kan ook een aanzienlijke milieubelasting met zich mee brengen door de uitstoot van ammoniak, mogelijke bijkomende stank en een toename van het fijnstof, terwijl er ook schadelijke invloeden kunnen zijn in de vorm van bacteriën, virussen en wormen.

    Bijkomend bezwaar is dat de gemeente Hollands Kroon met het afgeven van een vergunning in strijd handelt met het rijksbeleid, zoals verwoord in de brief aan de Tweede Kamer van de Minister van Economische Zaken van 5 juni 2012, waarin een wettelijk instrumentarium wordt aangekondigd, inhoudende een maximale bandbreedte voor vleeskuikenbedrijven van 200.000 - 240.000 vleeskuikens. De gemeente heeft geen rekening gehouden met dit voorgenomen rijksbeleid.


    Rolf van Arendonk

    Gepubliceerd op: 30 mei 2013




    Milieufederatie Noord-Holland



    0 reacties :

    Een reactie posten