RADIOLOOG WAARSCHUWT VOOR GEZONDHEIDSKLACHTEN DOOR GELUID WINDTURBINES
De Amerikaanse radioloog Michael Nissenbaum waarschuwt dat het geluid van windturbines de nachtrust van omwonenden ernstig kan verstoren. Zo erg zelfs dat het leidt tot psychische klachten als hoofdpijn, duizeligheid en een hoge bloeddruk.
Volgens Nissenbaum wordt het geluid van windturbines onderschat en verkeerd gemeten. “De instrumenten die nu worden gebruikt, meten niet het specifieke laagfrequent geluid dat zo herkenbaar is voor windmolens. Overheden zouden moeten luisteren naar burgers. Als dertig van de honderd omwonenden zeggen dat ze écht last hebben van windturbines, waarom zou je dan zeggen dat zij overdrijven of er aan moeten wennen?”
Op 20 mei in EenVandaag een reportage over de overlast van windturbinegeluid. Zijn de bezwaren terecht? De overheid wil het aantal windmolens in Nederland verdubbelen om te groeien naar 16 procent duurzame energie. Op dit moment loopt Nederland met 4 procent groene energie flink achter op het Europees gemiddelde van 13 procent. De nieuwe windmolens zijn volgens hoogleraar Gerard van Bussel "cruciaal, willen we niet het vuilste jochie van Europa blijven."
Ook Nissenbaum erkent de essentie van groene energie, maar ondanks het lage aantal inwoners dat in de polder woont, moet de impact van de overlast serieus genomen worden.
Volgens Nissenbaum is het geluid van windmolens anders dan het geluid in drukke steden of langs snelwegen.
“Door het constante gezoef is het moeilijker te wennen aan windmolengeluid dan aan, bijvoorbeeld, een drukke spoorweg.” Volgens Nissenbaum zou de minimale afstand tussen huizen en windturbines 1500 meter moeten zijn en ook pleit hij voor een stilstand regeling in de nacht en op momenten dat het hard waait. Nadeel is natuurlijk: hoe harder het waait, hoe meer energie, hoe meer inkomsten.
Iemand die de overlast aan den lijve ondervindt is kunstenaar Peter Bes, inwoner van de Noord-Hollandse polder. Hij woont op 240 meter afstand van een winturbine en vindt dat hij "ongelooflijk opgefokt en geïrriteerd raakt van het gezoef." Bes is niet de enige die bezwaar maakt tegen windmolens dicht bij woonkernen, ook Jacco Spil, voorzitter van het toeristisch platform Medemblik en Arjen Doedel, actiecomité Hou Friesland Mooi, doen in EenVandaag hun verhaal.
0 reacties :
Een reactie posten