Vragen van de heer D.J. van der Sluijs (PVV), inzake windplan Wagendorp.
Inleiding
In de gemeente Hollands Kroon is men druk met de voorbereidingen voor het aanleggen van het Windpark Wagendorp, welke uit 4 windturbines van 119 meter masthoogte en een capaciteit van 3,3 MW zal bestaan. Totaal 13,2 MW. Windpark Wagendorp maakt geen onderdeel uit van het project Windplan Wieringermeer. Het Windplan Wagendorp past ook niet in het bestemmingsplan Buitengebied Wieringermeer en zal in de praktijk voor veel overlast gaan zorgen. De fractie PVV Noord-Holland heeft al vaker laten weten een voorstander te zijn van maatwerk.
Het Windplan Wieringermeer geeft uitvoering aan drie opdrachten, nl. het verdwijnen van losstaande windmolens in het landschap ten gunste van lijnopstellingen, meer opgewekte energie uit de lijnopstellingen van Nuon en uitbreiding van het windturbine testpark van ECN.
De Provinciale Staten hebben middels de structuurvisie 2014 vastgesteld dat in Noord-Holland alleen Windplan Wieringermeer nog zal worden uitgevoerd.
In aanvulling hierop zal de Windbank ingericht worden tbv uitfasering solitaire windturbines uit het landschap.
Vragen:
1.
A. Is de provincie op de hoogte van de aanvraag voor een vergunning voor Windplan Wagendorp als zijnde niet integraal uitgevoerd met Windplan Wieringermeer?
B. Indien dit plan mogelijk is, is het dan noodzakelijk dat provincie Noord-Holland een verklaring van geen bezwaar afgeeft?
‘Windpark Wagendorp maakt geen onderdeel uit van het project Windplan Wieringermeer.’ Alles buiten het Windplan Wieringermeer zou moeten worden opgenomen in een windbank. Dit plan voldoet hier niet aan.
2. Alleen Windplan Wieringermeer zou nog worden uitgevoerd. Hoe is het dan mogelijk dat deze plannen nu opeens oppoppen. Zijn deze plannen niet strijdig met de nieuwe structuurvisie? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.
Windpark Wagendorp betreft een opschaling van 5 bestaande verouderde turbines met een gezamenlijk vermogen van 3 MW naar 4 windturbines met een totaal vermogen van 13,2 MW. Een flinke toename van het opgestelde vermogen. In de gemeente Hollands Kroon staan een aantal windturbines die ernstige overlast voor de omgeving veroorzaken.
3. Is het College het met de PVV eens dat er snel een oplossing moet komen voor deze overlastgevende solitaire windturbines. Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.
4. Is het College het met de PVV eens dat het Windplan Wagendorp een ideaal object is om in de windbank in te brengen en op te gaan in het Windplan Wieringermeer, evenals andere overlastgevende windturbines? Zo nee, waarom niet? Zo ja, binnen welk tijdsbestek zou dit kunnen gebeuren?
Het Windpark Wagendorp is opgesplitst in twee aanvragen, namelijk één solitaire windturbine en 3 windturbines in een rij; gezamenlijk één rij van 4 windturbines. Als argument wordt aangevoerd dat deze opsplitsing nodig is vanwege: ’de financierbaarheid van de opschaling, de noodzaak van een flexibele uitvoering en exploitatie en de daaraan gekoppelde noodzaak om twee afzonderlijke subsidieaanvragen (SDE) te kunnen indienen’. Het is bizar te noemen dat een aanvraag in stukken wordt gehakt teneinde meer subsidie te generen.
5.
A. Is deze constructie legaal?
B. Wat is de motivatie van een gemeente/provincie om hieraan mee te werken?
C. Dit plan is één rij opstelling. Behoort dit plan dan ook niet als één aanvraag behandeld te worden?
Graag hierop een gemotiveerd antwoord.
Er wordt vermeld: ’Wij hebben per abuis 1 vergunningsaanvraag voor 4 windturbines aangevraagd daar waar, om moverende redenen, wij graag 2 vergunningen (3 om 1) willen aanvragen.’
6. Moverende reden is een uitermate onduidelijke verklaring. Acht u het niet noodzakelijk om de exacte reden van gesplitst (her-)aanvragen inzichtelijk en transparant te maken? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.
7. Bent u het met mij eens dat er nu een onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijkheid om overlastgevende windturbines in het Windplan Wagendorp op te nemen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, binnen welk tijdsbestek zou dit kunnen gebeuren?
8. GS hebben besloten dat er wordt afgezien van coördinatie besluitvorming Windturbinepark Wagendorp en de behandeling hiervan neer te leggen bij de gemeente Hollands Kroon. Wat betekent dit concreet voor de aanvraag Windpark Wagendorp? Graag een nadere verklaring van dit begrip/besluit middels een gemotiveerd antwoord.
Indien u (en/of Hollands Kroon) instemt met de vergunningverlening van dit Windplan Wagendorp zou het ook moeten voldoen aan een stevig participatieplan (doelstelling van Windpark Wieringermeer). Windplan Wagendorp spreekt alleen een intentie uit voor een participatiemodel. Een intentie schept geen enkel concrete belofte. De invulling van mate van participatie is geheel vrij in te vullen en kan derhalve ook een wassen neus blijken.
9. Bent u het met de PVV eens dat het noodzakelijk is, dat er een uitvoerig en concreet participatieplan wordt aangeleverd met de vergunningaanvraag? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.
De te plaatsen windturbines betreffen voor het Windpark Wagendorp de Vestas V112 3.3 MW met een ashoogte van 119 mtr. De rotordiameter bedraagt 112 mtr. De tip-hoogte bedraagt 175 mtr. Volgens de technische specificaties die Vestas publiceert is het vermogen van de Vestas V112 in werkelijkheid 3 MW. Verder heeft de PVV geconstateerd dat dit type windturbine niet is gecertificeerd.
In de directe nabijheid van Windpark Wagendorp zal ook het Windplan Wieringermeer worden ontwikkeld. Hier staat nog niet vast welk type windturbine geplaatst zal worden.
10. Vindt u het niet noodzakelijk vanuit oogpunt van eenduidigheid en landschappelijke inpassing dat er in de polder Wieringermeer slechts één type windturbine met een zelfde verschijningsvorm en afmetingen dient te worden geplaatst? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.
11. Acht u het ook niet van groot belang dat initiatiefnemers de juiste gegevens aanleveren bij een vergunningsaanvraag? En acht u het dan ook niet van belang dat alleen gecertificeerde windturbines worden vergund? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hier aan doen? Graag een gemotiveerd antwoord.
Het Windpark Wagendorp zal worden gerealiseerd in een gebied met een laag achtergrondgeluid. In het begeleidende (LBP) akoestische rapport wordt gemeld dat er op meerdere plaatsen rondom dit windturbinepark de kritische grens tot maximale geluidbelasting wordt benaderd. De meervoudige rechter in Alkmaar heeft onlangs in de zaak Grote Sloot 158 bepaald dat een laag achtergrond geluid kan worden gezien als bijzondere omstandigheid om een maatwerkvoorschrift op te leggen.
12. Is het College het met de PVV eens dat er om onnodig overlast en toekomstige planschade aanvullende eisen gesteld dienen te worden ten einde omwonenden op zijn minst een minimaal verantwoordelijk beschermingsniveau te bieden?
Windplan Wagendorp ligt ter inzage tot 4 april 2013.
13. Heeft het College van de Provincie Noord-Holland hier een zienswijze over ingediend of gaat zij dat alsnog doen? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.
Referentiestukken welke met deze vragen zijn meegestuurd:
Uitspraak Raad v. State 16-1-2013 over het bestemmingsplan "Buitengebied 2009" van de Wieringermeer. (vernietigt het besluit van de raad van de gemeente Hollands Kroon van 27 oktober 2011, voor zover het betreft de functieaanduidingen "specifieke vorm van agrarisch - testlocatie windmolens" en "specifieke vorm van agrarisch - windmolens in lijnopstelling")
B. Memo; Achtergrond en actuele informatie Windpark Wagendorp
C. Alle stukken zijn hier te vinden:
http://www.hollandskroon.nl/leven/bekendmakingen_3285/item/week-8-ontwerp-omgevingsvergunning-oostermiddenmeerweg-32-wieringerwerf-3-molens_13531.html
http://www.stichting-jas.nl/2013/04/windplan-wagendorp-grote-vrees-veel.html
Gedeputeerde staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na binnenkomst, beantwoorden.
Provincie N-H
0 reacties :
Een reactie posten