Pesticide geeft grotere kans op hersentumor

Datum:
  • maandag 15 april 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • PERTH -  Australisch onderzoek risico's bij zwangerschap.

    DOOR JAN PETER VERSTEEGE 

    De kans op hersentumor bij jonge kinderen wordt vergroot wanneer moeder en/of vader tijdens de zwangerschap met pesticiden in aanraking komen. Dat blijkt uit nieuw Australisch onderzoek. De kans is twee keer zo groot als de ouders veor de conceptie met specifiek voor termieten gebruikt gif in aanraking komen. 

    Onderzoekers onder leiding van de Australische professor Elizabeth Milne uit Perth hebben de gegevens onderzocht van 303 gezinnen, van wie een kind hersentumor kreeg. Als controlegroep gold een kleine duizend controlegezinnen waar deze specifieke kankervorm niet voorkwam.

    Termieten 

    Het gebruik van voor termieten bestemd gif in en om het huis, waarbij ook het omstreden (landbouw)gif imidacloprid werd ingezet, leidde tot een twee keer zo hoog risico, vertelde ze aan de Australische Daily Telegraph. Gebruikte men andere pesticiden, dan is de kans nog steeds rond de dertig procent groter, aldus de professor.

    De studie, gepubliceerd in het internationale tijdschrift Cancer Causes & Control, had tot doel te kijken welke factoren een rol spelen bij het krijgen van hersentumor bij kinderen en om uit te vinden welke factoren genetisch zijn en welke omgevingsgebonden. Men zocht uit wanneer men met pesticiden in aanraking was gekomen; voor of tijdens de zwangerschap en na de geboortc. Het meeste risico liep men wanneer men professionele termietenbestrijders op bezoek had gehad.

    Risico

    De professor en haar tien mede- onderzoekers willen niet suggereren dat pesticiden de enige factor zijn waardoor hersentumor bij jonge kinderen kan ontstaan. Ze beklemtoont na uitgebreide interviews met de genoemde ouders en de controlegroep slechts dat de pesticiden een rol spelen. „Er zijn waarschijnlijk meer oorzaken", zei ze tegen de Daily Telegraph. „Wij hebben slechts willen waarschuwen voor het toegenomen risico als je pesticiden gebruikt."

    _________________________________________________________

    Pesticiden ook hier gebruikt 

    Voor termietenbestrijding worden in Australia de volgende gifsoorten gebruikt: bifenthrin, fipronil, delta methrin, chlorpyrifos, permethrin en imidacloprid. Deze gifsoorten worden allemaal ook hier gebruikt, ook voor het doden van andere insecten. Imidacloprid, dat in de land- en tuinbouw op grote schaal wordt gebruikt, treffen we in Nederland ook aan in mierenlokdoosjes en in vlooienmiddeities voor katten. Van imidacloprid, ook dodelijk voor bijen, en andere neonicotindiden wordt vermoed dat minieme doses de gevoeligheid voor onder meer Parkinson en Alzheimer kunnen versterken.

    _______________________________________________________________

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten