DEN OEVER - Turbinefabrikant Tocardo in Den Oever verwacht de komende jaren honderden technici en verkopers extra in dienst te kunnen nemen.
De producent van ’onderwatermolens’ voor energiewinning uit getijdenstroom heeft nu vijftien personeelsleden en maakt zo’n groei door, dat zij in 2020 vijfhonderd mensen aan het werk wil hebben.
Om personeel adequaat op te leiden en te trainen, wil Tocardo samen werken met windmolenfabrikant WES (Wind Energy Solutions) in Opmeer en de Zon Energie Groep in Spanbroek.
Buitenland zorgt voor banen
Tocardo zoekt
vooral technici
Technici op het gebied van werktuigbouw, elektronica en software. Mensen voor fabricage, assemblage en verkoop. Dat is waar turbinebouwer Tocardo in Den Oever, dat door exportgroei de komende jaren honderden medewerkers nodig heeft, op zit te wachten.
Zijn de vaklui in de Kop van Noord-Holland niet te vinden, dan gaat het bedrijf ze zelf opleiden. In samenwerking met de Maritime Campus Netherlands in Den Helder, windmolenfabrikant WES (Wind Energy Solutions) in Opmeer en de Zon Energie Groep in Spanbroek.
Stages
„Niet alleen qua training en stages, ook op het gebied van kennis, technologieontwikkeling en exportbeleid gaan we samen optrekken met regionale bedrijven die in min of meer dezelfde sector actief zijn", vertelt Tocardodirecteur Hans van Breugel.
De verwachte jaarlijkse verdubbeling van werkgelegenleid, naar vijfhonderd medewerkers in 2020, komt door de groeiende buitenlandse interesse in 'onderwatermolens' voor energiewinning uit getijdenstroom. „We bouwen er dit jaar twintig, de belangstelling buiten Nederland neemt zienderogen toe."
De gunstige toekomstverwachting is mede te danken aan de entree van twee nieuwe aandeelhouders: de Spaanse oliemaatschappij Repsol en Huisman Equipment in Schiedam (maker van onder meer boortorens, kranen en pijpleginstallaties voor de offshore).
„Door hun komst hebben we meer financiële armslag en zijn we in staat onze groeipotentie sneller te verwezenlijken", zegt Van Breugel.
Want van de Nederlandse markt hoeft Torcado het niet te hebben. „De potentie is goed, de commerciële vooruitzichten zijn laag. De kilowattuurvergoeding ligt op zeven à acht cent, dat is veel te weinig voor nieuwe technologie. Daar word je niet vrolijk van, eerder chagrijnig. We zijn een fantastisch innovatieland, maar de slag naar industrie en werkgelegenheid verloopt vaak traag."
NHD
0 reacties :
Een reactie posten