Nachtverbod dreigt voor windmolens

Datum:
  • dinsdag 5 maart 2013
  • in
  • Categorie:
  • SINTMAARTENSBRUG - Spanning over komende uitspraak Alkmaarse rechter.
     DOOR ED DEKKER

    Met spanning wacht een nieuwe landelijke balangenorganisatie voor buren van windmolens op de Alkmaarse rechtbank. Een uitspraak over een turbine in Sint Maartensbrug kan grote gevolgen hebben. Veel molens mogen dan 's nachts niet meer draaien.

     Donderdag blijkt of Ina Vonk geschiedenis schrijft. Dan wordt de beslissing van de rechtbank verwacht. Zij strijdt al zes jaar tegen een windmolen die op 220 meter afstand van haar woning aan de Grote Sloot is gezet. De particuliere turbine staat er illegaal. Het monotone gebulder van de wieken overstemt 's nachts vele malen het omgevingsgeluid.

    Vonk heeft de rechtbank verzocht de geluidsoverlast te beperken tot het eigen gebruikelijke niveau van de polder Zijpe. "Als dit verzoek om maatwerk wordt toegekend ontstaat belangrijke jurisprudentie", zegt Henno Dasselaar van Stichting Kritisch Platform Windenergie Zijpe. Het betekent dat molens in landelijke gebieden 's nachts moeten. stilstaan.

    In de slaapkamer heeft Ina Vonk altijd de wekkerradio aan. Om het doordringende 'gewoesh' buiten te houden. Het aantal klachten over geluidshinder neemt sterk toe, weet Henno Dasselaar. Zijn stichting heeft vorig jaar het meldpunt windmolenoverlast.nl  mede opgezet.

    Via deze site kunnen gedupeerden gratis juridische ondersteuning krijgen voor het indienen van planschade. Dasselaar: „Wij begeleiden momenteel bewoners in de Oostpolder bij Anna. Paulowna en Wieringerwaard.” 'Zijpe' is een van de initiatiefnemers van de landelijke belangenorganisatie die zich in mei presenteert.

    Wettelijk mogen windmolens gemiddeld 41 decibel aan geluid produceren, in de praktijk zullen ze heel vaak 45 decibel halen. In Noord-Hollandse polders schommelt het omgevingsgeluid 's nachts rond 30 decibel. Met elke drie decibel extra verdubbelt het geluid zich. Die 41db gemiddeld geldt voor elke plek in Nederland. Eerst golden strengere regels. Sinds 2011 is bijna drie tot vier keer zoveel geluid toegestaan. „Anders lukt het kabinet niet om in 2020  6.000 megawatt aan vermogen windenergie op land te hebben, aldus Fred Jansen uir Schagen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie. De roep om 'maatwerk' klinkt op meer plaatsen.

    De PvdA in Hollands Koon komt vanavond in de raadsvergadering met een motie om de toegestane geluidsoverlast te beperken tot het niveau van het omgevingsgeluid. Molens in de Oostpolder moeten dan stilstaan van 23 tot 7 uur.

    PVV heeft  GS gevraagd om gemeenten te wijzen op mogelijkheden op eigen houtje maatwerk toe te passen. Ook wijst PVV-statenlid Dannij van de Sluijs op een Deens onderzoek naar laagfrequent geluid, zoals bij windmolens. Vooral megaturbines blijken veel overlast en gezondheidsklachten te veroorzaken, binnen en buiten.

    Investeerders azen in de Kop van Noord-Holland op locaties voor windparken. Zij hopen , dat, na de verkiezingen van 2015 de provincie weer volop windmolens op land toestaat.

    NHD

    1 reacties :

    Anoniem zei

    De Alkmaarse Rechtbank heeft bij insiders nou niet de naam de belangen van burgers serieus te nemen en veelal de kant te kiezen van bestuurlijk Noord-Holland.
    Veel van deze rechters gaan er van uit dat ambtenaren de waarheid spreken en zodoende doen ze de schriftelijk of mondeling door burgers ingebrachte bewijzen vaak af als onzin. Zelfs foto's van overtredingen worden afgedaan als een incidentje door de heren en dames van deze rechtbank.
    Echter, nu het een zaak betreft die landelijke belangstelling geniet kunnen ze in Alkmaar niet anders dan de kwestie serieus wegen en niet alleen naar de belangen van de bestuurders te kijken maar ook naar de RECHTEN van de burgers, tenminste voor zover je daar tegenwoordig nog van kunt spreken in onze bananenrepubliek.

    Een reactie posten