WASHINGTON - Vogelbescherming Nederland steunt vraag Arnerikaanse zuster om schorsing neonicotinoiden
DOOR JAN PETER VERSTEEGE
Het landbouwgif imidacloprid is niet alleen schadelijk voor
bijen maar ook dodelijk
voor (zang)vogels. Dat staat in een actueel rapport van
de Vogelbescherming (ABC) in de VS. Volgens de studie, gebaseerd op ruim 200
internationale onderzoeken, kan een in dit gif gedrenkt maiszaadje al dodelijk uitpakken.
ABC vraagt het Amerikaanse Congres om onmiddellijke schorsing van het gebruik in land- en tuinbouw. De Nederlandse Vogelbescherming onderschrijft die zorg en wil ook graag een ban op het gebruik van neonicotinoide bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse land- en tuinboow. Volgens woordvoerster Marieke Dijksman zijn de opstellers van het rapport onder leiding van de Canadees toxicoloog Pierre Mineau 'betrouwbare wetenschappers die weten waar ze het
over hebben'. Dijksman zou graag onderzoek willen in Nederland of dergelijke conclusies ook hier mogen worden getrokken.er een samenhang is tussen de grote sterfte onder bijenvolken in Nederland en in de rest van de wereld en het gebruik van neonicotinoide insecticiden wordt steeds duidelijker. De Europese Commissie dringt aan op een moratorium van twee jaar op het gebruik van het gif bij de teelt van mais, katoen, koolzaad en zonnebloemen. Door tegenstand van EU-landen als Groot-Brittannie, Duitsland, Denemarken en Hongarije laat dat nog even op zich wachten. Nederland heeft voor het moratorium gestemd.
In Brussel wordt nu driftig gestudeerd op een compromis om in elk geval iets te doen aan de inmiddels wereldwijde vrees voor deze relatief goedkope bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt internationaal veel studie verricht om sluitend bewijs te krijgen van de vermeende giftigheid van deze nieuwe generaties landbouwgif. Duidelijk is wel dat steeds meer wetenschappers ervan uitgaan dat ze een gevaar vormen voor de ecosystemen in de wereld.
Er is niet alleen alarm geslagen voor het effect op bijen. Ook wordt het effect van de gifsoorten imidacloprid, thiamethoxan en clothianidine op vogels en andere (zoog)dieren ernstig onderschat, zegt de milieuorganisatie Buglife (VS). Die laatste organisatie concludeert uit genoemd onderzoek
dat waar een gecoat zaadje dodelijk is voor een doorsnee (zang)vogel, een tiende van die
hoeveelheid al invloed heeft op de voortplantingsmogelijkheden.
Grote producenten van het gif als Bayer weerspreken de grote impact van neonicotinoiden op de natuur. Gesteld wordt onder meer dat als er een verbod komt, boeren teruggrijpen op andere gifsoorten 'met een ander milieuprofiel en spuittechnieken met grotere risico's voor het verwaaien van de spuitnevel'. Dat is nog veel slechter voor het milieu en voor de gezondheid van bijen, aldus het bedrijf.
De Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes is blij met het Amerikaanse onderzoek. Zijn onderzoek uit 2010 wordt er in aangehaald waarin hij met zijn collega Francisco Sanchez-Bayo wetenschappelijk vaststelt dat er geen kleinste veilige hoeveelheid is van de neonicbtinoide
bestrijdingsmiddelen. Ook in een Oostenrijkse onderzoek voor de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA is het onderzoek van de Zutphense wetenschapper meerdere keren genoemd.
Daarnaast brengen veel wetenschappers neonocitinoiden in verband met zenuwziekten bij de mens. Er zijn diverse
studies waarin verband wordt gesuggereerd tussen de consumptie van groente en fruit, waarvan het zaad is gecoat met het gif of de plant is gesproeid, en ziekten als Alzheimer en Parkinson.
Verder zijn autisme en ADHD genoemd als mogelijke gevolgen van het in aanraking komen van jonge moeders met het landbouwzenuwgif
_____________________________________________
Vogelstand loopt al jaren terug.
In Nederland loopt de vogelstand al decennia iang terug. Tussen 1960 en 2010 is het aantal gevederde vrienden met meer dan 6o procent achteruit gegaan. Het gaat om een vermindering van ruim drie miljoen broedparen in vijftig jaar, waaronder veldleeuwerik, ringmus en patrijs met respectievelijk minimaal 750.000, 700.000 en 90.000. De neonicotinoiden zijn er pas zo'n twee decennia. Een rechtstreeks verband is dus lastig te leggen omdat ook de monocultuur in de landbouw afname van nestmogelijkheden in verstedelijkte gebieden. „Maar de relatie met het gif is in die laatste periode zeer aannemelijk", zegt onderzoeker Ruud Foppen van Vogelbescherming. „Maar ik wil nu ook graag veldstudies zien in Nederland en de rest van Europa naar dit vermeende verband. Dat moet goed onderzocht worden om goede conclusies te kunnen trekken."
___________________________________________________
NHD
____________________________________________________
Lees ook:
Het langzaam werkende landbouwgif imidacloprid
_______________________________________________
1 reacties :
"Nederland heeft voor een moratorium gestemd".
Dat kan Nederland ook makkelijk doen omdat de controles op wat het ook moge zijn in Nederland aan alle kanten faalt.
De gifkasten van de boeren puilen uit, dat weten gemeentes en milieudiensten ook maar er wordt eenvoudigweg niets aan gedaan, of het zou moeten zijn dat als de milieudienst op pad gaat om te controleren zij eerst de boeren hebben gewaarschuwd dat ze er aan komen.
In onze polder is de vervuiling zo ernstig dat zelfs de volksgezondheid in gevaar komt.
Een reactie posten