ZIJPE - De kustgemeenten, van Den Helder tot Den Haag, gaan gezamenlijk de grondwateroverlast te lijf.
DOOR JACOB VAN DER MEULEN
Dat moet leiden tot een plan van aanpak met maatregelen en financiele onderbouwing.
Gemeenten langs de kust worden steeds vaker geconfronteerd met een regen van klachten over vol-gestroomde kelders, kruipruimten en tuinen. De verwach ting is dat het peil de komende weken opnieuw zal stijgen. Dat komt door de vele, inmiddels gesmolten, sneeuw en regen en het feit dat de bodem nog steeds verzadigd is. Verder gaan regen- en smeltwater vanuit het duingebied nog voor een na-ijieffect zorgen. Deskundigen verwachten dat pas in het voorjaar de situatie weer normaliseert, als de verdamping door stijgende ternperaturen op gang komt.
Volgens grondwaterspecialist Maarten Kuiper van ingenieursbureau Wareco hoeft de kustregio de komende dagen geen tsunami te verwachten. „Het wordt een geleidelijke golf. Omdat de bodem nog bevroren is, kunnen er bij regenval wel hardnekkige plassen ontstaan. Zelfs bij verdere dooi verdwijnen die met deze verzadigde grond niet snel."
Het heeft geen zin om via bemaling van het oppervlaktewater alvast een reserve voor de opvang te maken. Kuiper: „De overlast wordt veroorzaakt door grondwater en niet door te hoog oppervlaktewater."
Kuiper juicht een gezamenlijke aanpak van kustgemeenten toe. „Maar in de oplossing van het probleem komt het wel op maatwerk aan, omdat de aard van de klachten uiteenloopt."
De lange vorstperiode heeft op
zich een gunstige invloed gehad, omdat er geen toevoeging aan het grondwater heeft plaatsgehad, terwij1 de afvoer wel gewoon verder ging. Smeltende sneeuw heeft een beperkte invloed: de tien centimeter die hier viel komt overeen met een centimeter regenwater. In totaal viel in 2012 langs de kust 170 millimeter regen meer dan normaal.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten