Mest slecht voor sloten

Datum:
  • dinsdag 26 februari 2013
  • in
  • Categorie:
  • HOLLANDS KROON - Hoogheemraadschap controleert mestrijders
    Vanaf 15 februari mogen agrariërs weer drijfmest uitrijden over hun land. Medewerkers van het hoogheemraadschap controleren tijdens de mestperiode of het op een juiste wijze wordt uitgereden en niet in de sloot beland. Want mest verstoort het ecologisch evenwicht in het water en kan zelfs leiden tot vis- en plantensterfte.

    Veehouders zullen in de maanden februari en maart volop mest uitrijden. Het hoogheemraadschap draagt zorg voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Voor het uitrijden van mest gelden een paar regels, waarop het hoogheemraadschap de komende maanden extra toezicht houdt. Zo is het verboden mest te rijden tijdens vorstperiodes, omdat de mest dan niet de grond in kan trekken.

    Daarnaast mag de mest niet dichter dan 25 centimeter bij de insteek (de overgang van horizontaal land naar schuin aflopend talud) van de sloot worden verspreiden. Immers, als de mest te dicht bij de sloot ligt, zal deze met een flinke regenbui de sloot in spoelen. Het hoogheemraadschap ziet de komende maanden intensief toe op naleving van deze regels, ook buiten reguliere werktijden. Bij overtreding van de regels treden onze Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) verbaliserend op en maken zij melding van de overtreding bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De NVWA is verplicht dit door te melden bij de zogenaamde EU-Desk, de subsidieverstrekkende instantie voor agrariërs. Natuurlijk bekeuren we liever niet.

    Voor een gezond watersysteem is iedereen verantwoordelijk. Niet alleen het hoogheemraadschap, maar ook de mensen die in ons gebied wonen en werken. Door zorgvuldig te werk te gaan, voorkomen we samen verontreiniging van het oppervlaktewater. Het werkgebied van het hoogheemraadschap telt circa 2.000 veeteeltbedrijven. Sinds 1 januari 2013 vallen deze bedrijven onder het landelijke Activiteitenbesluit Milieubeheer. In het Activiteitenbesluit staan algemene regels om vervuiling van bijvoorbeeld water en bodem door bedrijven te voorkomen.

    Hoogheemraadschap

    0 reacties :

    Een reactie posten