Investeerders in zonne- en windenergie willen Spaanse regering aanklagen

Datum:
  • zaterdag 23 februari 2013
  • in
  • Categorie: ,
  •  MADRID – Buitenlandse investeerders in zonne- en windenergie denken er aan om de Spaanse overheid aan te klagen voor het uitvallen van de subsidies.
    Mede dankzij deze overheidsgelden was Spanje jarenlang een geliefd land om te investeren voor buitenlandse ondernemingen. Dat bleek ook een groot succes te zijn aangezien een groot deel van Spanje’s stroom uit hernieuwbare bronnen wordt gehaald.

     Dankzij de slechte economie den vele bezuinigingen van de Spaanse overheid is er geen geld meer om subsidies te geven ter stimulatie van de zonne- en windenergie en overige milieu vriendelijke stroom-verwekkers. Er wordt zelfs gesproken over het intrekken van subsidies met terugwerkende kracht en dat gaat veel buitenlandse investeerders te ver.

     Minister

     Volgens de minister van industrie en milieu José Manuel Soria was ingrijpen noodzakelijk aangezien de royale subsidies die werden gegeven niet in verhouding staan met de werkelijkheid. Mede door het bewust laag houden van de elektriciteitsprijs is er een enorm tekort opgebouwd van meer dan 28 miljard euro. Dit kan voor een deel worden opgelost door subsidies in te trekken.

    Volgens de buitenlandse investeerders is dat echter niet conform de contracten die er zijn afgesloten. Veel van hen hebben zich gebundeld en zullen gezamenlijk via het advocatenbureau Allen & Overy een aanklacht indienen tegen de Spaanse overheid.

    Het advocatenbureau vermoedt dat er nog meer claims binnen zullen komen aangezien er veel buitenlandse investeerders, met name uit de Verenigde Staten, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten, geld hebben geïnvesteerd in Spanje –

      (Remco Stoffer)

    2 reacties :

    Anoniem zei

    De zin: AANGEZIEN DE ROYALE SUBSIDIES DIE WERDEN GEGEVEN NIET IN VERHOUDING STAAN MET DE WERKELIJKHEID is toch wel lachwekkend.

    Dat weet de burger toch al jaren?!

    Anoniem zei

    HVC komt ondanks de gigantische subsidies op windenergie evengoed nog bijna een miljard te kort.
    De inwoners van Noord Holland moeten zich eens achter de oren gaan krabben hoe het mogelijk is dat zoveel geld verdampt is ondanks al die subsidies. Hoe is het mogelijk dat alle gemeentebesturen zo hebben zitten slapen, of is dat met voorbedachte rade gebeurd in de hoop ook te kunnen aanschuiven in de directie van HVC, oud wethouder v.d.Laan?

    Een reactie posten