Wordt ’t Veld verraden voor 30 zilverlingen ??

Datum:
  • donderdag 24 januari 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  • Een transformatorstation op locatie 4 of 5 door de bril van de burger bekeken:

    Een groot en onomkeerbaar verlies aan woongenot voor de burgers van ’t Veld, De Weel en het Verlaat, tegenover een koelbloedig afgewogen procedure, zonder daadwerkelijke burgerparticipatie.
    Het gevoel verraden te zijn voor 30 zilverlingen dringt zich dan ook op, bij de door Hollands Kroon gevolgde procedures en besluitvormingen, van het te plaatsen Transformatorstation nabij ’t Veld en De Weel.

    Zilverling 1 t/m 3 
    • Op 6 oktober 2010 biedt TenneT de toenmalige wethouder van de gemeente Niedorp een “Quick Scan Locatieonderzoek” aan waarbij in een begeleidende brief al voorkeur wordt aangegeven voor locatie 4.
    • Deze informatie blijft “onder de pet” en komt pas in september 2011 door middel van een persbericht naar buiten. Direct omwonenden ontvangen een brief, de overige bewoners worden compleet overvallen door dit nieuws. Na een informatieavond van TenneT/Liander kan iedereen een schriftelijke reactie indienen.
    • Later zal blijken dat (uitgezonderd een te planten rij bomen) B&W alle ingediende argumenten zonder meer terzijde schuiven.

    Zilverling 4 
    • In december 2011 dient LADA een motie in: geen station op locatie 4, ga op zoek naar alternatieven waarbij locatie 5 niet moet worden uitgesloten. Deze motie wordt met grote meerderheid aangenomen. Deze motie zou in de geest van de gemaakte fusieafspraken uitgevoerd dienen te worden door de nieuwe gemeente Hollands Kroon. Helaas gebeurt dit niet, de motie wordt genegeerd. Hoewel B&W formeel juridisch het gelijk aan hun kant hebben en een motie ter zijde gelegd kan worden knelt dit.

    Zilverling 5 
    • Bij de fusie is afgesproken dat afspraken gemaakt in de voormalige gemeentes zullen worden gerespecteerd. De motivering van het college en de coalitie om de motie niet uit te voeren namelijk dat een motie geen besluit is en ook geen afspraak, doet op geen enkele wijze recht aan het feit dat, zeker in het licht van de zeer omstreden fusie, deze motie uitgevoerd dient te worden in de geest zoals die is bedoeld d.w.z. locatie 4 uitsluiten en op zoek gaan naar een betere locatie d.w.z. op grote afstand van de dorpen.

    Zilverling 6 
    • Vanaf 1 januari 2012 krijgt wethouder Franken het transformatorstation in haar portefeuille. Tijdens een presentatie op 19 april kan TenneT / Liander op veel vragen van de raad geen antwoord geven. Veel blijft onduidelijk daarom haalt de wethouder dit punt van de agenda voor de raadsvergadering van 26 april.

    Zilverling 7 en 8
     • Tijdens de raadsvergadering van 1 mei stemmen de coalitiepartijen tegen een motie (ingediend door LADA) om alsnog uitvoering te geven aan de Niedorpse motie van december 2011.
    • De PvdA stemt nu tegen een motie die zij in december 2011 in meerderheid wel heeft ondersteund.

    Zilverling 9 
    • Vanwege de grote onduidelijkheid over het vervolg van de procedure hebben Wim Sepers en de werkgroep “Houd de Dorpen Groen” op 14 mei 2012 een gesprek met wethouder Franken. Hierbij is nogmaals het belang van Burgerparticipatie bij de wethouder aangegeven

    Zilverling 10 en 11
    • Juni 2012, in opdracht van Hollands Kroon brengt Reitsma Stedenbouw een onafhankelijk advies uit over de locatiekeuze en de landschappelijke inpassingen van de locaties 4 en 5.
    • Reitsma heeft vooroverleg met de gemeente, de provincie en TenneT / Liander.

    Zilverling 12 t/m 14 
    • Dit rapport lijkt te zijn toegeschreven naar de gewenste locatiekeuze van de opdrachtgever Hollands Kroon. Zichtlijnen voor automobilisten gaan voor op de zichtlijnen vanuit woningen en hun bewoners. Alle argumenten die tegen 4 pleiten worden genegeerd.
    • De werkgroep vat al haar kritiek op dit rapport samen in een notitie “het rapport Reitsma nader bekeken” en stuurt dit naar het gemeentebestuur.
    • Reitsma vertelde ons dat het niet haar opdracht was om de belangen van de bewoners er bij te betrekken. Er waren geen contacten met direct belanghebbenden zoals de heer Sepers (namens diverse buren) en de werkgroep Houd de dorpen groen (namens ruim 1000 bewoners), en ook geen contacten met de dorpsraden.

     Zilverling 15 t/m 16
    • Op 25 oktober 2012 nodigt de gemeente Hollands Kroon de heer Sepers, de dorpsraden van ‘t Veld/ Zijdewind, Oude Niedorp en Houd de Dorpen Groen uit, in verband met een te houden informatie bijeenkomst. Van vooroverleg over de te volgen procedure was helaas geen sprake.
    • Draaiboek blijkt (achteraf) al gemaakt en besproken in de college vergadering van 9 oktober.

    Zilverling 17 t/m 19
     • Op voorstel van het CDA wordt in september het volgende op de raadsagenda gezet: Het voorstel om de beslissingsbevoegdheid van de raad over te dragen middels een delegatiebesluit aan het college van Burgemeester en Wethouders. Door het gekozen tijdstip valt ook het zeer bestreden en omstreden transformatorstation hieronder. De raad geeft daarmee haar beslissingsbevoegdheid uit handen.
     • Met name de coalitie wekt hiermee de suggestie niet persoonlijk verantwoordelijk gesteld te willen worden voor de uitkomst van het besluit. Dit kan immers stemmen kosten bij de komende verkiezingen.
    • Ook geeft de raad hiermee het college een vrijbrief om zonder al te veel bemoeienis zelfstandig een beslissing te nemen. Als een slager die zijn eigen vlees mag keuren.

    Zilverling 20 t/m 24 
    • Hollands Kroon organiseert een informatieavond. Door de bewust gekozen communicatievorm wederom geen burgerparticipatie, er is een opstelling van exposanten.
    • De dorpsraden, Wim Sepers en de werkgroep Houd de dorpen groen wordt geen platform gegeven om hun zaak voor het voetlicht te brengen.
    • De bewoners wordt geen gelegenheid gegeven om ter plekke in te spreken, hun mening te laten horen, en publiekelijk vragen te stellen.
    • de verstrekte informatie wordt beperkt tot uitsluitend locatie 4 en 5 zijnde ’t Veld/De Weel en het Verlaat. Alleen het belang van TenneT telt, geen enkel begrip voor de belangen van de bewoners. De burger wordt voorzien van niet relevante informatie over extra kosten en vertragingen bij keuze anders dan voor locatie 4. Niet relevant omdat deze uitsluitend zijn toe te rekenen aan de door Hollands Kroon gevolgde werkwijzen. En de meerkosten in relatie tot de verwachtte opbrengsten en afschrijvingen voor alle partijen laag zijn.

    Zilverling 25 
    • Tijdens de raadsvergadering van 20 december kan voor het eerst worden ingesproken door belanghebbenden. De zeer bevlogen insprekers moesten voorbereid zijn op mogelijke scherpe en politiek afgewogen vragen van met name de coalitie. Het mag zeer spijtig genoemd worden dat het aantal partijen dat tegen 4 is niet bepalend is want dan stond de vlag er voor de bewoners er geheel anders bij.

    Zilverling 26 
    • Recent heeft de PvdA, via de krant, laten weten dat het mooi zou zijn wanneer burgers zouden willen mee denken. Burgers zouden zich niet moeten beperken tot de zaken die hen direct raken. Daarbij werd ook verwezen naar het algemeen belang. Het algemeen belang in deze zaak is de levering van stroom en het terug leveren van stroom door de windmolens aan het net. Daarvoor maakt het niet uit op welke locatie dit station gebouwd wordt. Voor de bewoners maakt het echter een wereld van verschil. Het politieke spel, het beperken van burgerparticipatie tot holle frasen zonder inhoud werkt niet uitnodigend en ondermijnd het vertrouwen van de burgers in de politiek. Momenteel is dit vertrouwen minimaal, 40 % ! ging stemmen !! 

    Wisselgeld 

    Hoewel er nog meer details zijn die omgewisseld kunnen worden, laten we nog 4 zilverlingen over voor de komende raadsvergadering op donderdag 24 januari. We blijven vechten voor het behoud van de leefbaarheid van ons dorp, onze gezondheid en de waarde van onze woningen. We houden er rekening mee dat ook deze laatste zilverlingen zonder gewetensbezwaren ingewisseld kunnen worden door de gemeente Hollands Kroon. Wanneer het college en de coalitie bij hun keuze en besluit voor het financiële belang en het gemak van TenneT/ Liander blijven, dan start daarna de formele bezwarenprocedure. De burger mag dan zijn /haar zienswijze indienen met als zekere uitkomst dat alle bezwaren wederom van tafel zullen worden geveegd. Er zal, naar verwacht, verwezen worden naar het algemeen belang en dat alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen.

     Werkgroep Houd de dorpen groen, mede namens ruim 1000 bewoners, die dit station vlak bij hun woningen op zowel locatie 4 als 5 een gruwel vinden.

    ’t Veld/ De Weel 24 januari 2013.


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Als we ook nog maar enigszins de illusie hebben gekoesterd dat er zo hier en daar nog een fatsoenlijke politicus rond loopt in de gemeente dan kunnen we na het lezen van dit artikel stellen dat er in Hollands Kroon geen enkele fatsoenlijke politicus meer rondloopt, met Lia Franken als lichtend voorbeeld van hoe het nou niet moet.

    Vroeger werden dergelijke onbetrouwbare producten met pek en veren besmeurd een dorp uitgesmeten, misschien is het wel wat een dergelijk ritueel weer in te voeren?

    Een reactie posten