Wieringermeer komt tot een vergelijk in ’asbestzaak’

Datum:
  • maandag 20 september 2004
  • in
  • Categorie:
  • september 2004 Noordkop - Dit besluit is echter ’onbevoegd genomen’, concludeert de voorzieningenrechter.
    De gemeente Wieringermeer heeft ten onrechte gedreigd met bestuursdwang indien R. Kempen uit Slootdorp niet snel een stapel asbestplaten van zijn erf zou verwijderen. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald, in reactie op het verzoek om een voorlopige voorziening door Kempen. De gemeente is op basis van deze uitspraak tot een vergelijk met de Slootdorper gekomen.

    Het is de tweede keer in korte tijd dat de gemeente Wieringermeer in zijn beleidsuitvoering door de voorzieningenrechter wordt teruggefloten. Onlangs deed tuincentra Meliora in Middenmeer ook met succes een beroep op de Alkmaarse rechtbank, waar het ging om het opstarten van een vrijstellingsprocedure leidend tot afgifte van een bouwvergunning voor de opslag en verkoop van vuurwerk.

     In dit geval gaat het om in totaal circa vijfduizend kilogram aan asbestplaten die zijn vrijgekomen bij de sloop van een dak vaneen schuur bij de woonboerderij van de Slootdorper aan de Westerterpweg. In mei dit jaar constateerde de gemeentelijke dienst bouw en woningtoezicht dat dit zonder vergunning was gebeurd en dat de asbestplaten bovendien op het erf lagen. Daarop volgden twee brieven aan Kempen waarin hij gesommeerd werd de asbestplaten te verpakken en af te voeren naar een stortplaats. Zo niet, zou de gemeente bestuursdwang toepassen.

    Onbevoegd

    Dit besluit is echter ’onbevoegd genomen’, concludeert de voorzieningenrechter. Die van oordeel is ’dat bij sloop vrijkomende materialen bezwaarlijk op een lijn kunnen worden gesteld met het bouwwerk waarvan ze voor de sloop deel uitmaakten’. Er is derhalve ’geen deugdelijke wettelijke grondslag’ geweest om Kempen een overtreding van de woningwet in te schoenen te schuiven, aldus de voorzieningenrechter.

    Kempen verklaarde voor de rechter bereid te zijn de asbestplaten in plastic te verpakken en in één keer af te voeren naar de gemeentelijke stortplaats. Maar dan wel met zijn eigen personeel en op een tijdstip dat hem schikt, zodat de kosten van verwijdering zo laag mogelijk blijven. Volgens de Slootdorper is een ’snelle afvoer’ ook geen steekhoudend argument van de gemeente, omdat de asbestplaten inmiddels al lang in een afgesloten schuur zijn opgeslagen.

    Vervolggesprek

     In een vervolggesprek tussen de partijen naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak is nu afgesproken dat de asbestbeplating uiterlijk 15 november wordt afgevoerd naar HollandCollect aan de Koggenrandweg in Middenmeer. I4la afvoer dient de Slootdorper een laboratorium in te schakelen dat bekijkt of het terrein en de opslagruimte volgens de regels zijn achtergelaten.

     Bron: NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten