Remkes zeer kritisch over fusieplan Plasterk

Datum:
  • zaterdag 12 januari 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • HAARLEM - 'Beter verhaal nodig van minister met ambitie'


    DOOR KEES VAN DER MALEN

    De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin, Johan Remkes, is zeer kritisch over de plannen van minister Plasterk om te komen tot een fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. 

    Remkes vindt dat Plasterk er tot nu toe niet in is geslaagd om overtuigend aan te geven wat de voordelen zijn van een dergelijke fusie, zo zei hij gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak.

    Ook hekelt Remkes de snelheid en daarmee het gebrek aan zorgvuldigheid waarmee Plasterk te werk gaat. De minister komt begin februari naar Haarlem om zijn plannen te bespreken met het Noord-Hollands provinciebestuur.

    De kritiek van Remkes volgt op vergelijkbare kritiek van Jan Franssen, de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Die zei eerder deze week dat het kabinet complete plannen voor een reorganisatie van het binnenlands bestuur op tafel moet leggen.

    De opstelling van Remkes is opmerkelijk. Van de drie provincies die Plasterk wil laten fuseren was Noord-Holland tot nu toe nog het meest positief.

    Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zeiden eerder onder een aantal voorwaarden een fusie te willen overwegen. De provinciebesturen in Utrecht en Flevoland zien van meet of aan weinig in een fusie.

    Noord-H0lland heeft de minister per brief laten weten dat zij teleurgesteld is over het ontbreken van goede argumenten. Het provinciebestuur ziet de plannen zo vooral als een bezuinigingsoperatie.

    Noord-Holland houdt wel de deur open voor een gesprek met Plasterk. „Ik hoop - en verwacht -van een minister met ambitie dat hij dan wel met een beter verhaal komt", zei Remkes gisteren.

    „Mocht uiteindelijk blijken dat het om niet meer dan een 'platte' fusie gaat zonder enige toegevoegde waarde dan zal het ook voor het bestuur van Noord-Holland uitermate moeilijk worden om daar ook maar een begin van enthousiasme bij te krijgen."

    Remkes hekelde in zijn nieuwjaarstoespraak ook de plannen van het kabinet om gemeenten van 100.000 inwoners in te voeren. Hij mist ook hier goede argumenten bij de minister. „Het heeft er veel van weg dat de minister het probleem bij de oplossing nog aan het bedenken is".

    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten