Hollands Kroon actief aan de slag met burgerparticipatie in 2013

Datum:
  • dinsdag 8 januari 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Vanaf 2013 gaat gemeente Hollands Kroon drie jaar lang in verschillende projecten actief aan de slag met burgerparticipatie.
    Wethouder Van Dijk: “Dat betekent dat Hollands Kroon haar inwoners niet alleen betrekt bij de vorming en uitvoering van beleid, maar ook in een vroeg stadium invloed overdraagt aan inwoners, bedrijven en instellingen.” De gemeenteraad speelt hierin een belangrijke rol.

    Op 10 januari bespreekt de raad het onderwerp in een besloten themabijeenkomst.

    Veel verschillende vormen 

    De strategische visie voor Hollands Kroon was duidelijk; in de nieuwe gemeente speelt interactieve beleidsvorming een grote rol. Maar, licht wethouder Van Dijk toe: “Er bestaan echter veel verschillende manieren om hier vorm aan te geven.

    De participatieprojecten van gemeente Hollands Kroon bekijken de komende drie jaar verschillende participatievormen. De uitkomsten van deze projecten gebruikt de gemeenteraad als input voor het definitieve participatiebeleid voor Hollands Kroon.”

    Soorten projecten

    Voor Hollands Kroon werkten de voormalige fusiegemeenten al met bepaalde burgerparticipatievormen, zoals dorpsraden. In 2012 zijn de contacten met de bestaande dorpsraden gecontinueerd en besloot de gemeenteraad de financiële ondersteuning voor de dorpsraden komend jaar te behouden. De nieuwe projecten voor Hollands Kroon omvatten ook andere vormen. Hierbij betrekt Hollands Kroon altijd de directe leefomgeving of gebruikers van specifieke voorzieningen. Wethouder Van Dijk roept inwoners met ideeën op zich te melden: “Heeft u een idee voor een participatieproject? Hollands Kroon staat open voor uw suggestie!”

    Wat is burgerparticipatie? 

    Er bestaan veel verschillende definities van burgerparticipatie. Hollands Kroon hanteert de volgende: “Participatie is het deelnemen van burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven aan beleidsprocessen gericht op de publieke zaak. Het kan daarbij gaan om de voorbereiding, bepaling, uitvoering en/of evaluatie van beleid.”

    Gemeente Hollands Kroon



    2 reacties :

    Theo Moras zei

    Een kritische noot die wel of niet gewaardeerd zal worden??

    "Hollandskroon - Plaza - Hollands Kroon actief aan de slag met burgerparticipatie in 2013" http://tinyurl.com/b4b9myp .

    Wederom laat u weten actief aan de gang te gaan met burgerparticipatie.
    Ik kan me niet voorstellen dat dit werkelijkheid wordt, wat voor kul verhaal is dit nu weer U heeft al meerdere broeken versleten door voor ons op u knieën te gaan en telkens beterschap beloven, en nu nog weer vragen om ideeën aan te dragen. Het spijt me maar zoals ik het bekijk is dit ook weer allemaal toneel, half 2012 was er een enthousiaste ambtenaar in het Dorpshuis bij die studenten, die opdracht had deze burgerparticipatie op de rit te gaan zetten en uit te werken (het klonk als muziek in de oren)deze goed bedoelde ambtenaar is alweer van het toneel verdwenen en aan de kant gezet en ingeruild voor een andere waarschijnlijk (althans dat kon ik uit een Tweed van u opmaken) die ook een andere opvatting heeft over die participatie. Nu is het in de bestuursvergadering van de PvdA weer eens besproken, PRIMA maar het gaat om de daden niet om de woorden neem van mij aan dat er heel wat gebeuren moet als de Dorpsraad Zijdewind-'t Veld er de brui aangeven wil terwijl de andere Dorpsraden ook ontevreden zijn. Het lijkt allemaal goedbedoeld maar het is ALLEMAAL KWATS en LARIE KOEK tenzij er nu opeens (dus veels te laat) een andere benadering oplosgelaten wordt.
    Voorlopig geldt voor mij en met mij vele vele anderen eerst zien en dan geloven.

    Omdat het van wezenlijk belang is om de burgerparticipatie ook werkelijk te laten doen slagen lijkt het mij verstandig om het ook aan alle raadsleden onder de aandacht te brengen.

    Met een zeer vriendelijke groet,
    Theo Moras,

    Anoniem zei

    Burgerparticipatie in Hollands Kroon.

    Als "integere" gemeente, die in korte tijd al met diverse projecten heeft bewezen geen enkele boodschap te hebben aan de burgers, begin je met een BESLOTEN vergadering.
    Hoe ver van de werkelijkheid moet je staan als college om zo te beginnen en hoe verknipt moet je als raadslid zijn hier mee accoord te gaan?
    Ook de ambtenaren, althans in Anna Paulowna, hebben in de loop der jaren bewezen geen enkele binding met de inwoners te hebben en kennelijk is er niets veranderd en zal er ook niets veranderen.
    Politiek en ambtenaren jagen de inwoners van Hollands Kroon alleen maar naar de rechter met hun discutabele(nog zacht uitgedrukt) beleid.

    Een reactie posten