Geen claims van Windcollectief

Datum:
  • maandag 28 januari 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  •  HOLLANDS KROON - Hollands Kroon hoeft geen schadeclaims te vrezen van de 35 agrariers met windmolens op hun erf, verenigd in Windcollectief Wieringermeer.

    DOOR MARTIJN GIJSBERTSEN

    Dat stelt voorzitter Jaap van der Beek namens de windturbine-eigenaars. Hij reageert op een uitspraak van de Hoge Raad, waarin de gemeente na een misser op de vingers is getikt.

    In een bestemmingsplan voor het buitengebied heeft Hollands Kroon groen licht gegeven voor ophoging van windmolens en uitbreiding van een turbinetestpark. Maar verzuimd op te nemen dat vooraf onderzoek moet worden gedaan naar de invloed op het radarstation op De Kooy in Den Helder. Dat waakt over het nationale luchtruim en de luchtverkeersveiligheid. „Draaiende delen van turbines zouden de werking van radars kunnen verstoren", weet Van der Beek. „Dus de gemeente moet dat hiaat snel repareren. Dan is het afgekaart en opgelost."

    De voorzitter van het. Windcollectief is verbaasd dat defensie hierover een zaak tegen Hollands Kroon heeft aangespannen. „Het bevreemdt mij zeer, orndat wij met het rijk juist de afspraak hebben dat toetsing met het oog op die radars bij nieuwe windmolens sowieso dient te gebeuren. Defensie schakelt daarvoor TNO in."

    Tot claims van het Windcollectief hoeft het volgens hem daarom niet te komen. „Wellicht dat een initiatief in het gebied, waarbij vijf turbines worden gesloopt en vervangen door drie grotere, vertraging oploopt. Dat zou tot planschade kunnen leiden, maar niet vanuit het collectief."

    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten