HAARLEM - De provincie verwacht dat partijen geen planschade kunnen claimen omdat bestemmingsplannen niet voorzien in nieuwe windparken.
DOOR KEES VAN DER MALEN
Besturen gaat vaak van 'au'. Zeker als er grote belangen op het spel staan. Het verbod op de bouw van nieuwe windturbines van de provincie Noord-Holland is zo'n besluit dat zeer doet.
Statenleden oordelen vanavond over het besluit van Gedeputeerde Staten voor een wind-stop. Zij moeten dan kiezen tussen een aantal botsende belangen.
GS baseren hun besluit om
geen nieuwe windturbines toe te staan op het groeiende verzet tegen windmolens en de aantasting van het open landschap in Noord-Holland.
Tegenover de bezwaarden staan gemeenten, particulieren en bedrijven die juist willen investeren in windenergie. Zij hehben maatschappelijke en commerciële belangen om meer windturbines te willen.
Botsende belangen bestaan er ook tussen de provincie en het Rijk. De ban op windenergie staat haaks op het rijksbeleid om grootschalig te investeren in (goedkope) windenergie.
De provincie meent dat zij met bestaande capaciteit en een windpark in de Wieringermeer haar bijdrage levert. Het Rijk en commerciële partijen menen dat Noord-Holland als windrijke provincie meer capaciteit moet toestaan.
Botsende belangen zijn er ook tussen gemeenten en de provincie. Een reeks gemeenten meent dat de provincie lopende plannen frustreert. Zij wijzen op de medewerking die de provincie eerder gaf aan de voorbereiding van plannen.
Amsterdam stelt zich het scherpst op. Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) zei eerder stellig dat de provincie zich niet heeft te bemoeien met lokale initiatieven.
GS menen dat de keuze voor uitbreiding van windenergie bovenlokale belangen kent. De provincie heeft tegenover gemeenten een sterke positie door haar wettelijke regierol over de ruimtelijke ordening in Noord-Holland.
De botsende belangen hebben ook een financiële kant. Gemeenten, particulieren en bedrijven dreigen met schadeclaims bij afwijzing van hun windplannen.
De provincie is vooralsnog optimistisch over de risico's. GS wijzen er op dat het nieuwe beleid duidelijk is afgekondigd. Zij wijzen er daarom op dat een bestuursorgaan het recht heeft om beleid te wijzigen.
De provincie verwacht dat partijen geen planschade kunnen claimen omdat bestemmingsplannen niet voorzien in nieuwe windparken. Die bestemmingsplannen hebben bovendien altijd nog de goedkeurig nodig van hetzelfde provinciebestuur.
Juristen waarschuwen de provincie dat zij wel rekening moet houden met aanzienlijke schadeclaims. Die situatie doet zich pas voor als de rechter oordeelt dat een stop op de bouw van nieuwe windturbine onrechtmatig is.
NHD
Windstop Provincie is pijnlijke keuze
Datum:
donderdag 6 december 2012
in
Categorie:
Provincie NH
,
Windmolens
,
windplan
,
windstop
,
Windturbines
Categorie:
Provincie NH
,
Windmolens
,
windplan
,
windstop
,
Windturbines
0 reacties :
Een reactie posten