Onrust op gemeentehuizen

Datum:
  • vrijdag 28 december 2012
  • in
  • Categorie: ,
  •  SCHAGEN  Burgemeester Gerrit Westerink houdt de vinger aan de pols bij het samengaan van de ambtelijke organsaties van Harenkarspel, Schagen en Zijpe.

    DOOR HANS DUIN

    Er spelen verschillende processen: er zullen mensen uit moeten, er komen nieuwe afdelingen en er zijn overplaatsingen. Waarbij er voor iedereen een werkgarantie van twee jaar is. 

    Als gevolg van de fusie daalt het aantal fte's van 350 naar 290. Functies, die zullen worden verdeeld over de gemeentehuizen in Schagen en Harenkarspel. Er is dan ook onrust in de gemeentehuizen, geeft Westednk aan: "Volkomen begrijpelijk. De mensen hebben twee jaar keihard gewerkt. Hun eigen functie en het voorbereiden van de fusie. En aan het eind van de rit loop je het risico dat je slecht nieuws hoort. Dat kan hard aankomen. Al is er in een aantal gevallen uiteraard ruimte voor tweeërlei opvattingegrn je kunt het zien als een bedreiging, maar ook als een  uitdaging." De gemeenten hebben geprobeercl het leed tot een minimum te beperken. „De laatste twee jaar hebben we geen mensen meer aangenomen. Die  functes hebben we ingevuld  met mensen die een tijdelijk contract hebben. En er is bijvoorbeeld in Schagen een uitstroom  van vijf gepensioneerde medewerkers geweest. Neemt niet weg dat de huidige situatie hier vol is met tegenstrijdigheden."

    De voorbereidingen op de grote reorganisatie zijn volgens hem clean en transparent geweest: „Alles is in overleg met de vakbonden gegaan.Iedereen is overal over geïnformeerd." Er lopen straks mensen op het gemeentehuis rond die wel op de loonlijst staan, maar geen werk hebben: „Ik verwacht dat dit rneevalt. Op de afdeling financiën hebben we op dit moment te veel medewerkers. Ik weet zeker dat er in het eerste halfjaar zoveel werk op die afdeling afkomt, dat ze hun handen vol zullen hebben."

    Geholpen

    De werknemers die afscheid rnoeten nemen van de gemeentelijke organisatie, worden geholpen bij het zoeken naar vacatures, er zijn trainingen, ze kunnen een beroep doen op coaches. En natuurlijk staat de vraag open: wat merkt de belastingbetaler hiervan? „Ik verwacht niet dat onze begroting extra wordt belast. We krijgen van het rijk 9,2 miljoen euro voor de kosten van de fusie. Daarvan hebben we nu 4,6 miljoen gebruikt. Het restende bedrag is voldoende om de afvloeiingskosten van personeel mee te betalen. Daarbij past de kanttekening dat we in verband met de lagere personeelsbezetting een jaarlijkse besparing van 1,1 miljoen realiseren." Voorlopig concentreert het gemeentebestuur zich vooral op de menselijke aspecten. „Ik hoop dat het allemaal meevalt. We doen er alles aan om het proces zo humaan mogelijk te laten verlopen.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten