Hollands Kroon houdt zelf regie op bestrijding iepziekte

Datum:
  • vrijdag 14 december 2012
  • in
  • Categorie: ,
  • HOLLANDS KROON- De provincie Noord-Holland werkt aan een convenant ter bestrijding van iepziekte.
    Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hollands Kroon besloot dat convenant af te wijzen.

    Het college stuit op financiële bezwaren in het convenant. Bovendien is de planning en de bestrijding van overige boomziekten niet duidelijk. Het is voor Hollands Kroon belangrijk de bestrijding van iepziekte goed te regelen. De gemeente is met ongeveer 20.000 iepen een echte iepengemeente.

    Financiële risico’s 

    Het convenant van de provincie vraagt een forse extra personele en financiële bijdrage van Hollands Kroon. De provincie draagt financieel gezien niets bij. De kosten komen dus volledig voor rekening van de gemeente en particulieren met zieke iepen. Het college leest in het convenant niet wat er gebeurt als gemeenten, in deze tijden van bezuinigingen, de afspraken uit het convenant financieel niet meer kunnen nakomen.

    Mede daarom voert Hollands Kroon liever zelf de regie in de bestrijding van iepziekte.

    De iep en iepziekte

    Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind. Het grote nadeel vormt echter de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand. 

    Gemeenten en provincie nu verantwoordelijk 

    Tot begin jaren negentig was het beleid in Nederland om alle zieke iepen onder toezicht van de Plantenziektekundige Dienst op kosten van de staat op te ruimen. Uit financieel oogpunt is dit beleid losgelaten en zijn vanaf begin jaren negentig de provincie en de gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor het bestrijden van de iepziekte.


    0 reacties :

    Een reactie posten