Het langzaam werkende landbouwgif Imidacloprid.

Datum:
  • donderdag 27 december 2012
  • in
  • Categorie: ,
  • Imidacloprid [ISO benaming] werd rond 1985 door Bayer AG in Japan ontwikkeld en na toelating door instanties onder de merknaam Admire op de markt gebracht.
    Het middel wordt ook verkocht onder de merknamen Confidor, Belem, Gaucho, Provado, Premise, Gardiflor. Andere fabrikanten verkopen het, na afloop van het patent onder de namen Sombrero, Bazooka, Kohinor, Warrant; merknamen die de effectiviteit van het middel benadrukken en symboliseren. Imidacloprid heeft het EG of CAS toelatingsnummer 138261-14-3.

    Het middel zou effectief tegen allerlei vormen van luis werken maar intussen heeft men ontdekt dat meerdere toepassingen mogelijk zijn zodat Imidacloprid, na diverse wetswijzigingen, het meest toegepaste landbouw-bestrijdingsmiddel geworden is. In Frankrijk is het middel Imidacloprid voor bepaalde toepassingen verboden in 1999 nadat het in 1994 op de markt gebracht was en in 1995 een dramatische sterfte optrad in de bijenbevolking. Men was daar kennelijk op voorbereid want normaal gesproken kan of wil een overheid niet zo snel reageren tenzij daar wat intelligentere lieden in besturen zitten dan bijvoorbeeld in de polders van Nederland. Ook in landen als Zwitserland, Zuid-Duitsland en ander gebieden/landen wordt aan het gebruik van het middel restricties opgelegd of teruggedrongen. Zo niet in Nederland; wij ondervinden waarschijnlijk geen last van het middel of behandelen straks liever de kwalijke gevolgen dan ze te voor-komen. - dat geeft immers werkgelegenheid, nietwaar?

    Wat nu zijn de kwalijke gevolgen? Inmiddels is aangetoond dat de bijensterfte direct verband houdt met het gebruik van Imidacloprid - het middel (een neurotoxin) tast, net als bij rokers, alcoholisten en drugs-verslaafden het zenuwstelsel aan wat een coördinatieprobleem (bij de mens het slingeren over de weg van een dronkelap of verslaafde) veroorzaakt waardoor het bijenvolk, omdat de bijen de weg terug niet vinden kunnen, verhongert. Als u wel eens een hommelnest in de tuin heeft gadegeslagen kunt u iets dergelijks waarnemen; aanvankelijk zijn er vooral dikke hommels die in de buurt van het nest landen en de ingang niet kunnen vinden; na een paar maanden zie je dan alleen nog maar kleine hommeltjes af en aan vliegen (de dikkerds zijn dan al dood doordat zij al te veel gif opgenomen hebben) waarna de activiteit steeds verder vermindert en tenslotte geen hommel meer te zien is. HET NEST IS DAN DOOD.

    Van een hobbyimker op Wieringen zijn een paar jaar gelden alle 8 bijenvolken gestorven onmiddellijk nadat er op het land naast zijn bijenvolken voor het eerst lelies geplant waren die tijdens de teelt uitvoerig met Imidacloprid behandeld werden.

    Inmiddels krijgt Dr. H,. Tennekes zijn gelijk inzake de sterfte van de bijen zoals veroorzaakt door Imidacloprid (Dood bijen wel gevolg van landbouwgif).
    In het buitenland zijn de onderzoeken naar de kwalijke bijwerkingen van Imidacloprid intussen veel verder gevorderd dan bij ons en de consequenties van Imidacloprid zijn op Europees niveau allang bekend. In Frankrijk en Duitsland zijn aan het gebruik ervan beperkingen opgelegd en een verbod lijkt aanstaande. Jammer is dat in genoemd rapport niet specifiek gerept wordt over de invloed van Imidacloprid op de mens en met name op die van jonge kinderen.
    Tennekes heeft voorheen zelfs voorgesteld een IQ-onderzoek in ernstig Imidacloprid besmette gebieden als bijvoorbeeld Breezand (overschrijding wettelijk toegelaten dosis 10.000 maal) uit te voeren en dit te vergelijken met landbouwgebieden waar het gebruik van het middel wel voldoet aan de wettelijke voor-geschreven maximale dosis.

     Onze vraag aan de lezers is: Waar is het verantwoorde vader- en moederschap van vroegere tijden gebleven; het gaat hier immers om de gezondheid van uw kinderen?! Van de politiek hoeft u NIETS te verwachten; die hebben een eigen belangenagenda en kinderen zijn alleen interessant als er een nieuwe school gebouwd kan worden want dat levert geld op. Of zo'n school nu nodig is of niet.

     Wist U overigens dat in het anti-vlo middel van uw hond of kat ook Imidacloprid verwerkt is?


    Stichting JAS

    1 reacties :

    versteege45 zei

    Prima verhaal van Tennekes. Misschien als er weer eens een update komt?

    Een reactie posten