Grond Waarland net zo schoon als elders

Datum:
  • donderdag 13 december 2012
  • in
  • Categorie: , ,
  • WAARLAND - Het bodemonderzoek in Waarland heeft niets opgeleverd dat in verband kan worden gebracht met het relatief hoge aantal dorpelingen dat leidt aan tumoren.
    DOOR HARMKE SNIJDEWIND

    Sieb Schouten van dorpsraad Waarland is opgelucht. „Want een relatie tussen grond en tumoren zou veel onrust betekenen voor mensen die er nu wonen maar (nog) niet ziek zijn. Nu hoeft men zich daar geen zorgen over te maken. En hoeft er ook geen sanering plaats te hebben. Dat heeft doorgaans ook de nodige impact."

    De gemeente liet in oktober grondmonsters nemen in en om de Lantmanstraat. En dorpelingen konden melden waar ze graag onderzoek zouden willen. Maar de analyse komt overeen met de gemiddelde grondkwaliteit in de Kop van Noord-Holland.

    Eerder legden inwoners een relatie met de UMTS-mast in het dorp. Ook dat liet de gemeente onderzoeken. Maar los van het feit dat de meeste tumoren er eerder waren dan de mast; de gemeten stralingswaarden lagen ver onder van wat wettelijk mag. Schouten: „Los van gezondheidsproblemen, het is al moeilijk genoeg vandaag de dag je huis te verkopen. Ook zonder vervuiling." Maar de onzekerheid over waar die tumoren vandaan komen, blijft.

    „Het is natuurlijk opvallend dat zes mensen, vijf jongeren en een oudere, aan tumoren leiden. Maar nu de grond en de mast zijn onderzocht, moet je toch overwegen dat het toeval is." Dat is wat een van de betrokkenen hoorde van deskundigen in het AMC: Zes meisjes en jonge vrouwen met tumoren, Waarvan een goedaardig geval, op een bevolking van 2200 is absurd hoog. Maar het kan toeval zijn.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten