Flinke lastenstijging Polder

Datum:
  • maandag 24 december 2012
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Uifschieter van 28 procent bij gelijk trekken lokale heffingen Hollands Kroon

    DOOR MIKE DEUTEKOM 

    ANNA PAULOWNA - Toegegeven: in 2012 trokken inwoners van de voormalige gemeente Anna Paulowna er nog profijt van. Maar komend jaar staat ze een forse lastenverhoging te wachten. Door het harmoniseren van diverse tarieven in Hollands Kroon gaan ze in de Polder 28 procent meer aan lokale heffingen betalen. 

    In de aanloop naar de fusie van is Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer is verzuimd stapsgewijs de tarieven voor afvalstoffenheffing, rioolheffing, onroerende zaakbelasting (OZB) en OZB-heffing gelijk te trekken. 

    Bij het samenvoegen tot Hollands Kroon werd de OZB wel overal hetzelfde, maar betaalden inwoners voor de rest tarieven van hun oude gemeente. 

    Dat had tijddijke voordelen voor inwoners van Anna Paulowna. In de Polder moest relatief weinig worden betaald aan riool en afvalstoffenheffing. Zo betaalde een eigenaar van een woning met een meerpersoonshuishouden dit jaar in de Wieringermeer 321 euro aan afvalstoffenheffing. 

    Dezelfde situatie

    En iemand in dezelfde situatie op Wieringen 252 euro aan rioolheffing. Terwijl in Anna Paulowna daar respectievelijk 236,65 euro (afvalstoffen) en 119,50 euro (riool) voor moest worden neergelegd. In 2013 betalen alle inwoners van Hollands Kroon 762,68 euro aan lokale lasten. Zo heeft de gemeenteraad besloten. Voor Poldernaren betekent dat een verhoging met 167,53 euro per jaar. Voor Niedorpers stijgt het met 12,8 procent (86,68 euro), op Wieringen 2,3 procent (17,48 euro) en in de Wieringermeer 3,3 procent (24,68 euro).


    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten