Duindorp Petten kan goedkoper

Datum:
  • zaterdag 8 december 2012
  • in
  • Categorie: , ,
  • ZIJPE - Het eerder berekende tekort van 4,4 miljoen euro om Petten om te vormen tot een duindorp kan flink meevallen.
    DOOR HARRY DE JONG

    Aldus wethouder Piet Marees in de raadsvergadering van de gemeente Zijpe. Zijpe kan meeliften met het werk voor de aanleg van een strand voor de zeedijk, er is minder zand nodig dan gedacht en er is zicht op subsidie van Europa of de provincie. 

    Voor Petten werd vorig jaar een structuutvisie gepresenteerd die ervan uitgaat de badplaats om te vormen tot duindorp. Onder meer door kunstduinen over de dijk aan te leggen. Een haalbaarheidstudie gaf echter een tekort van 4,4 miljoen te zien.

    Voor aanleg van het nieuwe strand in het kader van de kustversterking zijn Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en hoogheemraadschap verantwoordelijk. Als er zand wordt opgespoten voor het aan te leggen strand kan, en mag Zijpe mee profiteren. Dan kan ook direct zand naar de kust worden gebracht voor de duinplannen in het dorp. „Dat maakt het flink goedkoper", aldus Marees.

    Daarbij wil de gemeente niet de hele Pettemer Zeewering onder zand laten verdwijnen zoals in de structuurvisie aangegeven, maar alleen bij de strandovergangen aan de noord- en zuidzijde. En voor realisatie van het strand wordt door HHNK meer zand aangebracht dan waarmee in de haalbaarheidsstudie is gerekend. „Daardoor kan de gemeente met minder toe."

    Begin komend jaar moet duidelijk worden hoeveel de kustversterking door aanleg van het strand gaat kosten en voor welke prijs Zijpe dan kan 'meeliften'.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten