Volop spanning in het nieuwe Schagen

Datum:
  • dinsdag 20 november 2012
  • in
  • Categorie: ,

  • SCH AGEN: Gemeentelijke verkiezingen krijgen landelijke uitstraling

    DOOR HANS DUIN

    Wat zal de invloed zijn van de landelijke politieke aardverschuiving op de gemeentelijke verkiezingen in
    Schagen? De vraag wordt morgen beantwoord, als de stembussen worden geopend voor de gemeenteraad van het nieuwe Schagen.

    De gemeentes Harenkarspel, Schagen en Zijpe gaan op 1 januari met elkaar door onder de naam Schagen. Er ontstaat een gemeente van zo'n 45.000 inwoners.

    De uitslag van de verkiezingen morgen is uiterst ongewis door het stemmenverlies dat VVD en in mindere mate de PvdA volgens de polls landelijk zouden hebben geleden. Maar ook omdat er vier lokale partijen meedoen, die in de huidige samenstelling nog niet eerder op de cieslijst hebben gestaan.

    De uitslag in Schagen telt waar voor de landelijke politiek. Het blijkt uit de kopstukken, die de nieuwe gemeente de afgelopen weken bezochten. Sybrand Buma (CDA), Fred Teeven VVD), Diederik Samson (PvdA), Alexander Pethtold (D66), Bram an Ojik (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) waren te zien en te
    horen. Uiteraard tegen de zin van de plaatselijke partijen, die het pronken met Haagse voormannen maar loos wapengekletter vinden.

    Opkomst

    Er is de politiek in de nieuwe gemeente veel aan gelegen om mooie opkomstcijfers te scoren. Al vroeg dit jaar werd een ambitieuze doelstelling geformuleerd: een opkomst van vijftig procent. Naast de fanatieke en soms originele campagnes van de politieke partijen, werd er een voor gemeentes geheel nieuw middel ingezet, het kieskompas. Waarbij de aanstaande kiezers middels dertig stellingen wegwijs konden worden in het onoverzichtelijke woud van opvattingen van elf partijen. Daarnaast werd er huis-aan-huis een verkiezingskrant uitgegeven.

    De volle etalage vol met politieke smaken boezemt een aantal beleidsbepalers angst in. Er wordt rekening gehouden met een erg brede raad en mogelijk ook met een coalitie, die uit drie of vier partijen bestaat. Anderen vieren bij de optie voor elf partijen het feest der democratie. Vrijheid, blijheid en een ieder die dat wil, mag een gooi naar een raadszetel doen.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten