Verhoef: Jaarrekeningen 2011 fusiegemeenten onbetrouwbaar en dus misleidend.

Datum:
  • vrijdag 30 november 2012
  • in
  • Categorie: , ,
  • Jaarrekeningen 2011 van Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer blijken uit een brief van registeraccountant L.Verhoef aan Hollands Kroon onbetrouwbaar en dus misleidend.
    Op de raadsagenda van 22 november 2012 onder ‘Ingekomen stukken’ een brief van registeraccountant Leo Verhoef. En wel over de jaarrekeningen van 2011 van de fusiegemeenten, Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.

    Registeraccountant L. Verhoef komt door jarenlange onderzoek tot de conclusie dat jaarrekeningen van gemeenten en provincies onbetrouwbaar en dus misleidend zijn. Ondanks de goedkeurende accountantsverklaringen daarbij die het tegendeel beweren.

     Het geldt ook voor de jaarrekeningen 2011 van de gemeenten zo blijkt uit zijn brief:

    Anna Paulowna 
    De rekening van baten en lasten over 2011 sluit met een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,2 miljoen. Het werkelijke saldo is nadelig € 0,5 miljoen. Er wordt dus € 0,7 miljoen verzwegen.

    Niedorp 
    De rekening van baten en lasten over 2011 sluit met een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,2 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 3,2 miljoen (info) (waarvan winst van € 0,8 miljoen bij de verkoop van de NUON-aandelen, dus exclusief deze winst een verlies van € 4,0 miljoen). Er wordt dus € 1,0 miljoen verzwegen.

    Wieringen 
    De rekening van baten en lasten over 2011 sluit met een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,8 miljoen. In werkelijkheid is er voordelig saldo van € 4,0 miljoen. Er wordt dus € 3,2 miljoen verzwegen.

    Wieringermeer 
    De rekening van baten en lasten over 2011 sluit met een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,2 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 4,6 miljoen (info). Er wordt dus € 4,4 miljoen verzwegen.

    Op basis van deze jaarrekeningen en begrotingen beslist de gemeenteraad over de hoogte van de gemeentelijke belastingen en over het wel of niet doorgaan van belangrijke activiteiten. Het is dus erg belangrijk dat de jaarrekening en de begroting betrouwbaar zijn.

     Wat als saldo van baten en lasten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, verschillende baten en lasten worden verkeerd gepresenteerd, en wat als financiële positie wordt gepresenteerd, is niet de werkelijke financiële positie. Dat betekent dat de jaarrekening totaal onbruikbaar is als verantwoordings- en sturingsinstrument en dus alleen maar bruikbaar is in de openhaard, aldus registeraccountant Verhoef.

    Het gehele overzicht van de 4 gemeenten.





    1 reacties :

    Sam Kooy zei

    Waren deze "onvolkomenheden" dan te kwalificeren als leugens ? Zo ja, werden we dan met z'n allen bedrogen? Zo ja, welke was daarvan dan toch de reden ? Och, toch, ik vergis me. De verantwoordelijken zijn al bijna een jaar vertrokken en hebben een schijnbare onaantastbaarheid. Lijken verdacht veel op de untouchables.

    Een reactie posten